12 бебета са родени по общинската инвитро програма за два месеца

MadeInVarna
12 бебета са родени по общинската инвитро програма за два месеца

12 бебета, заченати инвитро, са родени за два месеца – ноември и декември 2021 година, по общинската програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. През миналата година са проплакали 44 бебета, (22 момичета и 22 момчета), а от началото на програмата през 2015 г. досега са родени общо 124 бебета (71 момчета и 53 момичета).

 

Със средствата, предвидени в бюджета на Община Варна, се финансират различни дейности за двойки с репродуктивни проблеми. До 2 000 лева се отпускат за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР, както и за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал. До 3 500 лева могат да бъдат отпуснати за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

 

Двойките, желаещи да кандидатстват, могат да подават документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в сградата на Община Варна. Образци са публикувани на сайта на общината, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване): https://www.varna.bg/bg/323. Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон 052/820-239.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината през следващите седем години, ще бъде представен в Общинския съвет. Документът ще се разгледа и от ресорната комисия, съобщиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ към Община Варна.   […]