16 години лишаване от свобода за жена, убила баща си

MadeInVarna
16 години лишаване от свобода за жена, убила баща си

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжния съд в града, като намали от 18 на 16 години наказанието на жена, подсъдима за убийството на баща си. Първата инстанция е признала Елеонора М. за виновна в това, че на 28 ноември 2019 год. в с. Доброплодно, Варненска област умишлено е умъртвила баща си Стоян М.
Защитникът й обжалва с довода, че първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен значението на установената по делото умствена изостаналост на подсъдимата, която е допринесла за деянието. Затова наказанието трябва да се намали.
Прокуратурата подчерта, че подсъдимата е била вменяема.
39-годишната Елеонора страдала от лека форма на умствена недоразвитост и водела скитнически начин на живот. Родила пет деца, но ги изоставяла и те били осиновявани. В деня на престъплението в дома си бащата и дъщерята употребили алкохол и се скарали. Елеонора му нанесла  удари с нож. След това опитала да прикрие извършеното и да си изгради алиби. Едва след полунощ сигнализирала на тел. 112, че е намерила баща си в безсъзнание. Екипът на Спешна помощ констатирал смъртта му.
Съдебно-психиатрична и психологическа експертиза е установила, че подсъдимата страда от синдром на лека умствена изостаналост, но е в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Въззивният съдебен състав счита, че първостепенният съд, макар да е отчел наличието на заболяване у пострадалата, е неглижирал значението му. Олигофренията, макар и в най-леката си степен, дава съществено отражение върху живота, поведението и разследваното деяние. Недооценявайки значението на тези обстоятелства, първата инстанция е завишила размера на наказанието. Затова се налага той да бъде намален от 18 на 16 години.
Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

България в зеления списък на Германия от 30 май

България влиза в зеления списък на Германия от 30 май. Това става възможно след като институтът Роберт Кох извади страната ни от списъка на рисковите зони за пътувания. Информацията за промените е публикувана на официалната страница на германския институт. Според актуалните данни,  оповестени днес, се вдигат забраните и ограниченията, свързани […]