17-годишна българка – в топ 10 на най-добрите шахматистки в Европа

MadeInVarna
17-годишна българка – в топ 10 на най-добрите шахматистки в Европа

17-годишна българка се класира в топ 10 на най-добрите шахматистки в Европа, съобщава Нова Тв. Надя Тончева завърши на девето място на Европейското първенство по шахмат в Черна гора. С този успех българката се класира за Световното първенство за жени в Баку.

Не помни защо и как сяда зад шахматната дъска. „Бях на 7, когато започнах да играя. Не помня какво точно ми е харесало, но се зарибих много бързо по играта и не ми е омръзнала”, казва тийнейджърката. 10 години по-късно Надя Тончева влезе в двубой с едни от най-добрите шахматисти не само в Европа, а и в целия свят, и успя да ги отстрани.

„Оставих си повече сили за последните партии, защото реших, че са по-важни. Повечето от участничките вече бяха сравнително изморени, докато аз не”, споделя тактиката си младата шахматистка.

Треньорът на Надя – гросмайстор Владимир Тодоров, заложил в изграждането на стратегия чрез силна психологическа подготовка. „Да се чувства разкрепостена както се казва, да няма страх от загуба, ако загуби – загуби, но да се бори всяка партия. Сега ѝ се е паднало да играе със състезатели от топ 20 в света и получи се”, казва той.

След две години криза в българския шах и липса на Федерация до съвсем скоро, сега страната ни има шанс да се върне на световната сцена. „Вече има и лицензирана федерация, която работи и се надяваме на тръгнем нагоре. Все пак по-рано имахме двама световни шампиони, които наистина бяха явление в световния шахмат – Веско Топалов и Антоанета Стефанова”, каза Владимир Тодоров. Двамата спортисти са пример за младата ни надежда Надя Тончева. Следващата ѝ цел е покоряване на световната титла. Там, освен Надя, България ще бъде представена от още две момичета.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Концертът „Не на шега“ радва най-малките в Деня на хумора

Концерт под надслов “Не на шега!”, в Деня на хумора и сатирата – 1 април, ще се проведе от 11 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Събитието е част от образователния модул за деца на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, организиран от Община Варна. В […]