175 години от рождението на Капитан Петко Войвода!

MadeInVarna
175 години от рождението на Капитан Петко Войвода!

С военни почести бе отбелязана днес във Варна 175-та годишнина от рождението на Капитан Петко войвода, създател на първото Тракийско дружество в страната. Честванията преминаха под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Да се поклонят пред делото на великия българин дойдоха много представители на местната и държавната власт, общественици, граждани.
Има още какво да научим от заветите на Капитан Петко войвода, те и днес ни мотивират за дейност в името на Отечеството, посочи председателят на Тракийското дружество във Варна Румяна Вълчева. Тя допълни, че през следващата година се навършват 120 години от кончината на Войводата, и вече се подготвят серия инициативи, с които ще бъде отбелязана годишнината.
В памет на героя днес във Варна бе открита и изложба за живота и делото му, и връзката му с Варна. Представени са и най-известните паметници, свързани с националноосвободителната му борба. Експозицията показва и детския поглед към Войводата, чрез рисунките, отличени в специален конкурс.
Честванията във Варна ще приключат с музикално-художествен спектакъл “Капитан Петко войвода – победителят на времето”, който ще се състои в Тракийския дом в града.

БТА


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Избраха двама постоянни членове на Експертния съвет към фонд „Култура“

Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна избра двама постоянни членове на Експертния съвет към фонд „Култура“. На първото си заседание съветниците решиха техните колеги Йорданка Проданова и Христо Боев да влязат в състава на съвета, ръководещ общинския фонд по култура. Експертният съвет се състои от […]