22 награди бяха връчени на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

MadeInVarna
22 награди бяха връчени на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

22 награди бяха връчени на 20-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се подкрепя от Община Варна. Кметът Иван Портних връчи специалната награда на френския филм „Пленителното пътуване“. Поздравявам организаторите от Българския Червен кръст и Медицински университет – Варна, както и Илко Раев- вдъхновител и двигател на фестивала, че продължават чрез изкуството да показват силата на хуманизма и доброволчеството, да събират талантливи хора от цял свят в нашия град, каза Портних. 

Филмът „Една провинциална болница“, копродукция на България и Германия, получи голямата награда на фестивала. Той е дело на младите автори Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, които са прекарали месеци наред в болницата в Кюстендил по време на ковид пандемията, за да заснемат лентата. Наградата за режисура отиде при Денис Божич от Босна и Херцеговина за филма „Един нов Бродуей“, който разказва за театрална трупа, състояща се от хора със синдром на Даун. Заглавието получи и най-високото признание в категорията за пълнометражни документални филми. 

Наградата за сценарий бе присъдена на украинския филм „Клондайк“. Две награди получи късометражният игрален филм „За мен“ от Нидерландия на иранския режисьор Али Асгари. Българското документално заглавие „Лимбо“ на режисьорката Джулия Пъстракова заслужи също два приза – за най-добър късометражен документален филм и специална награда на журито за проникновения му поглед към деменцията при възрастни хора. Специална награда на журито получи и швейцарско-белгийската копродукция „Последният танц“. 
Преди церемонията по награждаването доброволците от БМЧК направиха флашмоб.
 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Кметът на Варна Иван Портних участва в годишения форум на Националния алианс за социална отговорност

Кметът на Варна Иван Портних участва в годишния форум на Националния алианс за социална отговорност /НАСО/ на тема „Развитие на социалните услуги за по-добър живот”, който се провежда във Варна. Домакин на събитието е председателят на НАСО Георги Георгиев, а сред участниците бяха министърът на труда и социалната политика Иванка […]