30 общини вече предоставят услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

MadeInVarna
30 общини вече предоставят услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Общо 30 общини в България вече предоставят услуги по новата програма „Патронажна грижа +“, финансирани със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това са общините Антоново, Ардино, Борино, Ботевград, Братя Даскалови, Брезник, Велинград, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Долна баня, Етрополе, Карнобат, Ковачевци, Копривщица, Костенец, Луковит, Оряхово, Пловдив, Пордим, Първомай, Садово, Стражица, Сърница, Тополовград, Угърчин, Чирпан, Якимово, Якоруда и Столична община. Общата стойност на проектите е над 16 млн. лв.

С новата операция „Патронажна грижа +“ се гарантира продължаване на подкрепата в дома за възрастните хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хората с увреждания или поставените под задължителна карантина. Те получават здравно-социални услуги в дома си, но могат да заявят и доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, както и да потърсят съдействие за неотложни административни услуги.

По новата мярка „Патронажна грижа +“ за първи път се дава възможност общините да подпомогнат социалните услуги, делегирани от държавата дейности, за да се адаптират към условията на COVID-кризата. Подкрепата за социалните услуги включва тестване на потребителите и персонала за заразяване с коронавирус, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, дезинфекция на сградите, закупуване на техника за работа за дистанционна работа и заплащане за извънреден труд на персонала.

Вижте какви услуги могат да получат нуждаещите се:

https://esf.bg/procedures/patronazhna-grizha/

Общините могат да подават проектите си до 31 май 2021 г. в ИСУН

https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/b8c35a1e-cd2f-491c-ac5e-634b58ec1846


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

6 години затвор за рецидивист, изнасилил млада жена

22-годишният К.Б., предаден на съд от Териториално отделение-Девня при Районната прокуратура във Варна за извършено брутално изнасилване и блудство с млада жена, в условията на опасен рецидив, бе осъден на 6 години лишаване от свобода. Мъжът призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и заяви, че желае делото срещу […]