57-годишна жена е починала няколко часа след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“ в Пловдив

MadeInVarna
Източник: БТВ
57-годишна жена е починала няколко часа след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“ в Пловдив

57-годишна жена е починала няколко часа след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“ в Пловдив, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Това е наложило спирането на прилагането на препарата у нас, каза пред журналисти той. Жената е била ваксинирана около 12 ч. вчера и без оплаквания се е прибрала. Около 3 ч. тази нощ е почувствала остър задух. Дошлият на място спешен екип само е констатирал смъртта. Остра сърдечна недостатъчност и белодробен отток са били констатирани при аутопсията посочи доц. Тимонов. Проф. Ангелов отбеляза, че жената има голям брой придружаващи заболявания – наднормено тегло, запушена артерия, която е била оперирана през 2005 г. и байпас.
Ваксината ѝ не е от проверяваната партида, която беше спряна в няколко държави след смъртен случай в Австрия. Тестът за коронавирус е с отрицателен резултат. По думите му през следващата седмица ще се изясни категорично дали има връзка с ваксинирането: “Това е една превантивна мярка за да можем да сме сигурни – след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение”. Министърът подчерта, че надеждата му е, че няма да се докаже връзка с ваксината, но на този етап доставените партиди от “АстраЗенека” остават на склад, а електронният регистър за записване ще бъде спрян.

Следваща Новина

Ернестина Шинова се срещна с представители на Областния пчеларски съюз във Варна

На 11.03.21г. във Варна кандидат-депутатът на ВМРО за Варна и Шумен Ернестина Шинова се срещна с представители на Областния пчеларски съюз. На срещата присъства и Андрей Слабаков – представител на България и ВМРО в Европейския парламент. На срещата пчеларите споделиха тревогите си от поредната голяма смъртност при пчелите в регион […]