7 години от самозапалването на Пламен Горанов

MadeInVarna
7 години от самозапалването на Пламен Горанов
Днес се навършват 7 години от самозапалването на Пламен Горанов.
Роден е през 1976 година. Завършва Варненския икономически техникум, след това учи в Стопанската академия в Свищов. След 2006 г. се занимава с височинна изолация във Варна, Сливен и Добрич.

Самозапалва се на 20 февруари 2013 г., по време на протестите от началото на 2013, след като отправя искане за „оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари 2013 г.“.

Преди да умре, Пламен Горанов няколко пъти заявява, че намерението му не е било да се самоубива. Според най-близките му приятели Пламен умира поради грешка в плана си и не е искал да се самоубива. Според заявление на прокуратурата Пламен Горанов е пламнал при конфликт с охраната на община Варна. Въпреки че бяха официално поискани от близки и приятели на Пламен, записите от камерите пред община Варна не бяха споделени с обществото, дори и след приключване на следствието месеци по-късно.
Според множество източници, докато е горял, Пламен Горанов е викал „Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия…“ и също така е носил със себе си плакат с надпис „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20.02.2013 г.“. Непосредствено след запалването плакатът е прибран от служител на общината и впоследствие е предоставен на следствието.
Докато е в болницата, няколко призива за кръводаряване за Пламен Горанов се появяват в медиите и социалните мрежи, на които се отзовават над 300 души.
С изгаряния от около 80% по цялото тяло, почива на 3 март 2013 г. около 20:30 ч. във Варненска Военноморска болница.

След самозапалването и гибелта на Пламен Горанов кметът Кирил Йорданов е подложен на силен обществен натиск, който довежда до неговата оставка. Общинският съвет обаче отказва да подаде оставка въпреки последвалия граждански натиск.
Пламен Горанов е вторият самозапалил се по време на избухналите протести през 2013 г.. На 18 февруари 2013 г. 26-годишният Траян Маречков първи се самозапалва на една от главните улици във Велико Търново оставяйки предсмъртно писмо с думите „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа“.След Пламен Горанов, на 26 февруари 2013 г. в Раднево се самозапалва 53-годишният Венцислав Василев, а на 13 март 51-годишен мъж се запалва пред президентството.

На 5 март 2013 година варненци започват издигането на грамада от камъни пред централния вход на община Варна, която общинските власти се опитват безуспешно да премахнат. Датата 6 март 2013 г., три дни след смъртта му, е обявена за ден на национален траур. На същата дата кметът на Варна Кирил Йорданов подава оставка.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Съдът измени в „домашен арест“ мярката за неотклонение на банкерка от Варна, обвинена в присвояване на над 1 млн. лева

Окръжен съд – Варна измени мярката на неотклонение спрямо 38-годишната Невена Й. от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Банковата служителка от Варна е обвиняема по досъдебно производство за длъжностно присвояване на над 1 038 931 лв. Според обвинението, на 25.11.2019г. е започнало разследване по сигнал на банката, че служителката им Невена […]