Зам.-кметът Павел Попов изслуша откъси от полския автор Павел Хюле в Нощта на литературата

MadeInVarna
Зам.-кметът Павел Попов изслуша откъси от полския автор Павел Хюле в Нощта на литературата

Заместник-кметът по образованието и културата Павел Попов изслуша откъси от „Възпявай градините” на полския автор Павел Хюле по време на 12-то поредно издание на Нощ на литературата в морската столица. За да чуе текстовете на български и в оригинал на полски, заместник-кметът избра Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”. Специално за литературната нощ в морската столица гостува и полска делегация, която се включи в традиционното за града четене на откъси от произведенията в оригинал.

 

Павел Хюле, един от най-интересните и ценени в чужбина съвременни полски прозаици. Книгите му са преведени на много езици, като блясва още с дебютния си роман „Вайзер Давидек“. Творчеството му представлява завладяващ микс от история и генеалогия на духовното, в него голяма роля играе паметта за прочути чужди литературни текстове, изразяваща се в диалог и игра на алюзии. „Възпявай градините“ е магичен, фино конструиран и многопластов роман, който разказва за предвоенния свят на много култури, на преплетени традиции и нации.

 

Припомняме, че в пет знакови центрове на културния живот бяха организирани читателските гнезда за любителите на европейското литературно богатство в Нощ на литературата във Варна. Освен Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ в инициативата със свои гнезда участваха още Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Фестивален и конгресен център (НДК – клон Варна), Радио Варна и книжарница „Хеликон“ (Севастопол).

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

„Чудобой City 2024“ с шест дисциплини ще се проведе тази събота край Варна

Събитието е с подкрепата на дирекция „Спорт“ към Община Варна На 28.09.2024 г. (събота) край Варна ще се проведе третото издание на „Чудобой City 2024” – отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи – колоездене, етап с логическа […]