Арх. Кристиан Саралиев: Моята работа като експерт е да гарантирам на хората обществен достъп в градската среда

MadeInVarna
Арх. Кристиан Саралиев: Моята работа като експерт е да гарантирам на хората обществен достъп в градската среда

Моята работа като експерт е да се грижа за градоустройството и да гарантирам на варненци обществен достъп до всички важни за тях места в града. Това коментира пред медии арх. Кристиан Саралиев. председател на Експертния съвет по устройство на териториите (ЕСУТ), по повод исканата му оставка днес от общински съветници, по време на редовното заседание на варненския Общински съвет. Като причина общински съветници изложиха тезата, че съветът, който той оглавява, възпрепятствал прилагането на първа регулация за предоставени от държавата терени на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”. 

Медицинският университет има инвестиционно намерение, което е част от Рамковата програма за прилагането на Общия устройствен план (ОУП) на Община Варна. Администрацията приветства това желание за развитие на учебното заведение, както и решението на държавата да им предостави тези терени, посочи арх. Саралиев. По думите му обаче, проблемът произтича от факта, че ОУП на общината се прилага предимно в частта му застрояване, а всъщност функцията на този документ включва и решения свързани със задоволяване нуждата от инфраструктура, училища и обществен достъп в населеното място. 

Планът, който беше представен от Медицинския университет не предвижда обществен достъп, т.е. на нас ни е показан един Подробен устройствен план (ПУП), в който ивица от порядъка на 500 метра не е достъпна за обикновените граждани, подчерта Саралиев. В момента има съществуващ достъп, но той е затворен, наслагани са тетраподи и съществуващият път е прекъснат, подчерта още той. Общинският експерт посочи, че в ПУП-а, който представители на МУ-Варна са представили на заседание на ЕСУТ, такъв път дори не съществува. Основните ни забележки към плана, който учебното заведение ни представи, са, че няма обществен достъп до национална ценност – брега на Варненското езеро, лисват обществени паркинги, не е предвидено и озеленяване за сметка на предоставените държавни имоти, поясни още арх. Саралиев и подчерта, че експертното му становище е да бъде спазено изискването за обществен достъп.   

Той изтъкна още, че по темата са провеждани няколко срещи с представители на Медицинския университет, на които е присъствал включително кметът Благомир Коцев и на които Община Варна е заявила желанието си да осигури обществения достъп до държавните терени, както и да осигури стопанисване и изграждане на отредената за държавна улична мрежа. 

По думите на Саралиев обаче, според ръководството на учебното заведение имотът, който им е предоставен за управление от държавата, е Публична държавна собственост и при първа регулация не може да се отнема от държавна собственост. По темата арх. Саралиев беше категоричен, че обществения достъп може да бъде осигурен от Общината, а паркирането и улиците могат отново да бъдат обозначени като изключителна държавна собственост.

Саралиев подчерта, че нормите и добрите европейски и световни практики са ОУП да се прилага не само в частта му застрояване, но и в частта качествена инфраструктура, за да се спази публичният интерес и доброто градоустройство.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Заместник-кметът Павел Попов връчи наградата на град Варна на фестивала „Златна роза“

Заместник-кметът по образование и култура Павел Попов връчи наградата на град Варна на 42-то издание на най-стария филмов фестивал у нас „Златна роза“. Тя отиде при филма „Безветрие“ на режисьора Павел Веснаков. От името на Община Варна заместник-кметът подари на екипа маслено платно на художничката Марина Русева с тематичното заглавие […]