Есенният салон на изкуствата 2024 се открива на 12 октомври

MadeInVarna
Есенният салон на изкуствата 2024 се открива на 12 октомври

Фестивалът ще продължи до 30 ноември, всички събития от календара му са с вход свободен

 

Девет събития – концерти, изложби и литературни премиери са в календара на тазгодишното издание на Есенния салон на изкуствата, който се открива тази събота, 12 октомври, във Варна.

 

Началото на фестивала е от 17:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Четири младежки поп и рок групи ще открият тазгодишното издание – Xperiment, Seaweeds, Само за малко и Dave Martin Acoustic.

 

От 14 до 25 октомври в Стъкления куб на Радио Варна ще бъде показана  изложба „Красотата между два свята“ на Златка Божилова. Дългогодишен преподавател по технически дисциплини, досега тя е реализирала над 15 самостоятелни изложби. По време на Есенния салон на изкуствата представя нетрадиционни апликации, вдъхновени от красотата на морето.

 

На 15 октомври от 18:00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена новата книга на Мария Лалева „Пътища от огън“.

 

На 19 октомври от 17:00 ч. на сцена „Раковина“ ще бъдат представени три младежки варненски поп и рок групи – Mental Asylum, Социална Дистанция и The Elephant Foot‘s.

 

На 26 октомври от 11:30 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ са поканени Камерният оркестър на Варненските учители „АНИМА“ с диригент Георги Зайранов. Концертите на оркестъра са подиум за изява на най-добрите млади таланти – ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, както и на студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ и от ШУ „Еп. Константин Преславски“. В репертоара на оркестъра са включени творби от българската и световната класика, както и от съвременната поп, рок и филмова музика.

 

На 4 ноември от 18:30 ч. отново в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще звучи аржентинско танго. Страстните ритми ще изпълни Стоян Караиванов – български бандонеонист и редовен солист на водещите симфонични оркестри и класически камерни ансамбли, които изпълняват музиката на Астор Пиацола и други съвременни аржентински композитори.

 

От 11 до 22 ноември в Стъкления куб на Радио Варна ще бъде показана  изложба „Акварелно-керамични отражения“ на украинските автори Анна Лавреха и Ирина Понамарчук. Експозицията съдържа около 20 акварелни и 15 керамични творби, съчетали любовта им към родината и признателността към техния втори дом – България.  Откриването на изложбата е от 17:30 ч. на 11 ноември.

 

На 15 ноември в залата на Военноморския клуб от 18:30 ч. ще бъде представен струнен квинтет „Калиенте“ – Магдалена Каменова (цигулка), Георги Райчев (цигулка), Евелина Михова (виола), Тодор Иванов (виолончело).

 

Финалното събитие в рамките на Есенния салон на изкуствата е на 30 ноември. Фестивалът ще бъде закрит с концерт на новосъздадения камерен ансамбъл „По пътя на музиката“ от 17:00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Ансамбълът е създаден по идея на девет класически инструменталисти от Варна, които през 2024 г. започват представянето на неизпълнявани автори чрез камерната музика в различни комбинации от инструменти.

 

Всички събития в рамките на Есенния салон на изкуствата са с вход свободен. Фестивалът се организира от Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Заместник-кметът Снежана Апостолова ще открие форум за реализация на качествени градски пространства

Заместник-кметът Снежана Апостолова ще открие четвъртото събитие на тазгодишното издание „Форум за Варна“ на тема „Добрите примери от Бургас“, посветено на реализацията на качествени градски пространства. Официалното откриване е на 11 октомври (петък), от 18:00 часа в „Кампус 90“ на бул. „Цар Освободител“ 90. Инициативата е на сдружение „Пространствата на […]