Алибегов: На този етап няма да отваряме заведенията в знак на протест

MadeInVarna
Алибегов: На този етап няма да отваряме заведенията в знак на протест

На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. Това съобщи в „Тази сутрин“ по БТВ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Припомняме, че вчера Асоциацията, заедно със Сдружението на заведенията в България, поиска оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

 

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава.

„За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.

По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако отворят заведенията и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов. Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица

„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.

„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.

Следваща Новина

Министър Димитров разпореди проверка за укриване на информация за замърсяване на Варненското езеро

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро. Проверката трябва да установи и кои […]