Апелативният съд потвърди присъда на таксиметров шофьор за ПТП със загинал мотоциклетист

MadeInVarna
Апелативният съд потвърди присъда на таксиметров шофьор за ПТП със загинал мотоциклетист

Варненският апелативен съд потвърди условната присъда на таксиметров шофьор, участвал в пътно произшествие, в което настъпила смъртта на мотоциклетист. Катастрофата стана в близост до Висшето военноморско училище във Варна преди близо две години.
Окръжен съд – Варна е признал вината на подсъдимия Красимир К. за това, че на 14 октомври 2019 г. при управление на лек автомобил не пропуснал пътно превозно средство, движещо се по път с предимство. Така по непредпазливост причинил смъртта на 30-годишния Мариан К. Шофьорът е наказан с „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, чието изтърпяване е отложено с 5 години. Той е лишен от право да управлява МПС за 4 години.
Подсъдимият поиска от въззивния съд да намали санкциите.
На 14 октомври 2019г. сутринта таксиметровият шофьор трябвало да се включи по пътя за кк Златни пясъци на кръстовището на бул.“Княз Борис І“ с ул. „Васил Друмев“. Той спрял на знак „Стоп“, пропуснал няколко движещи се в посока центъра на града автомобили. По булеварда с мотоциклет се движел и Мариан К. Той бил неправоспособен водач, а монтираната регистрационна табела не била фабрично изработена. Мотористът изпреварил лек автомобил, който се отклонил за десен завой покрай Висшето военноморско училище. Подсъдимият потеглил и между двете превозни средства възникнал сблъсък. Водачът на мотора починал на място.
Установено, че леката кола се е движела с около 15 км/ч, а моторът със 78 км/ч. За разлика от Окръжния съд, настоящата инстанция счита, че таксиметровият шофьор не е видял движещия се мотор, макар че е имал реална възможност да го стори.
И двете съдебни инстанции констатират съпричиняване. Мотоциклетистът не е спазил изискването да намали скоростта и при необходимост да спре, ако възникне опасност за движението. Дори и движейки се с превишена скорост от 78 км/ч пострадалият е имал възможност да предотврати произшествието, ако бе изпълнил горното правило, уточнява Апелативният съд. Основна причина за удара обаче е неспазването на предимство от страна на подсъдимия таксиметров шофьор.
Въззивният съдебен състав не приема претенцията за прекалена строгост на наказанията. И наложеното „лишаване от свобода“, и лишаването от право за управление на превозно средство са малко над минимално допустимите. Тоест не са несправедливи и не се налага да се коригират.
С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди присъдата за причиненото от подсъдимия Красимир К. произшествие, в което е настъпила смъртта на втория участник в инцидента.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Президентът връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха

Излъченият кандидат за министър-председател от ПГ на „Има такъв народ“ върна проучвателния мандат на държавния глава Президентът Румен Радев връчи днес, съгласно конституционната процедура, мандат за съставяне на правителство на Антоанета Стефанова – кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание – „Има такъв […]