Българо-германски екип спечели международния конкурс за нова сграда на „Карин дом“

MadeInVarna
Българо-германски екип спечели международния конкурс за нова сграда на „Карин дом“

Архитектурно студио от Берлин е победител в международния конкурс за изграждане на нова сграда на “Карин дом” във Варна, стана ясно днес на пресконференция в общината. В Обединение UNAS Studio участват българката Биляна Асенова и Саша Чабати. В надпреварата са се включили 174 проекта от 48 държави от цял свят. Класираният на първо място архитектурен екип ще бъде поканен да сключи договор за изработване на технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на новата сграда.

 

Миналата година Община Варна дари на „Карин дом“ имот от 2450 кв. м. на ул. „Дойран“, където ще бъде реализиран проекта за нов модерен комплекс за социално-здравни и образователни услуги за деца с увреждания и техните семейства. Новата сграда на “Карин дом” ще бъде триетажна, със застроена площ от около 600 кв. метра, което е около 25% от терена. Останалата част ще бъде дворно място със зелени площи и дървета. Комбинацията от функционалност и изпълнимост е бил водещият критерий за избор на проекта.

 

Екипът на Обединение UNAS Studio ще получи  възнаграждение в размер 100 000 евро. Изграждането на сградата трябва да приключи до 2022 година. Финансирането е в размер на милион и половина евро, осигурени от датската фондция “Велукс”, обясни Мая Донева, изпълнителен директор на „Карин дом“.

 

„Благодаря на всички, които подкрепят каузата „Карин дом“. Вярвам, че международното жури е избрало най-доброто предложение“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че друг социален проект – Социалната чайна, също започна от нулата, но  благодарение на усилията на много хора, вече е добър пример за успешна социална инициатива.  През 2015 г. Община Варна подкрепи идеята като  предостави сграда в центъра на града за ползване в срок от 5 години.

 

В пресконференцията участваха арх. Мартин Христов, председател на журито, арх. Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна, арх. Феликс Япарсиди, арх. Явор Панев и адвокат Цветя Йоцова – част от организаторите на конкурса. Международният конкурс за нова сграда на Карин Дом се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България.

 

Класирането на проектите:

Първо място – Обединение UNAS Studio, Биляна Ивова Асенова, Саша Чабати – България – Германия;

Второ място – Обединение Denis Olegovich Antokhin – Nikolai Vladimirivich Bukhantsov, Galina Isaevna Sheveleva, Victoria Victorovna Dumanova – Руска Федерация;

Трето място – atArchitecture Avneesh Tiwar, Индия;

Четвърто място – Проектантски колектив ПОВ (POV) – Божидара Делчева Вълкова – Вълкова, Мария Пeнева Гяурова, Борис Емилов Тикварски, Майк Стийв Фритч, гр. София, България;

Пето място – Колектив NADA, Антонина Тритакова, Азалия Саргсян, Георги Рачев Събев, гр. Ямбол, България;

Шесто място – UUNGOO ARQUITECTOs – Alberto Reques, Diego Penche Perez, Испания

 

Повече информация тук: https://competition.karindom.org/bg/

Следваща Новина

Отбор на Морско училище спечели ветроходната регата „Трети март“

Отбор 4-ти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, с шкипер Петко Петков, се класира на първо място в 64-ата ветроходна регата на ЯЛ-6 „Трети март“. Общо четири отбора от Морско училище участваха в състезанието. 64-ата регата „Трети март“ е валидна за Държавно първенство на ЯЛ-6. Тя се проведе в периода от […]