Благомир Коцев: Професионализмът и интегритетът са решаващи за това дали един служител ще остане на работа в Община Варна или не

MadeInVarna
Благомир Коцев: Професионализмът и интегритетът са решаващи за това дали един служител ще остане на работа в Община Варна или не

В общинската администрация тече процес на преструктуриране, който да изкорени вредните практики и да направи общинските услуги по-достъпни за гражданите, поясни кметът Коцев в ефира на БНР

 

 

Структурата на Община Варна ще бъде променена, смяната на заместник-кметовете и на част от директорите на дирекции са част от този процес. Не се предвиждат съкращения на служители, които съвестно и качествено изпълняват задълженията си. Служителите ще се оценяват по техния професионализъм, морал и интегритет. Това заяви в предаването “Позиция” по Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев.

 

По думите му, кадровите промени в Общината се обосновават от нуждата да се изкоренят лошите практики. Коцев посочи, че арестуваните служители на Община Варна по-рано тази седмица са били назначени при предишното управление. Единият от тях, който е задържан в момента на вземане на подкуп, е член на ПП „ГЕРБ“, а подходът при постъпването му на работа е бил тясно партиен.

 

При нашето управление няма да допуснем това. Разчитам изцяло на професионалисти, с висок морал, независимо от тяхната партийна окраска, каза още кметът. Той подчерта, че има подозрения за корупционни модели, но са взети превантивни мерки и са освободени от работа служители, за чиято работа има съмнения.

 

През последните години в Община Варна е липсвал ясен лидерски подход, който да доведе до по-ефективна работа на администрацията. Хората не са се чувствали мотивирани, а Общината е била на автопилот, каза още кметът. Той допълни, че темпото, с което се правят промените е по-бавно с цел да има приемственост при промяна на кадрите и администрацията да продължи да работи в полза на гражданите. По думите на кмета, част от промяната е и дигитализирането на общинските услуги за гражданите.

 

Предстои приемането на бюджета на община Варна за 2024 година. Ситуацията в Общинския съвет е сложна, водя разговори с различните групи за подкрепа, коментира още Коцев. Той посочи, че за разлика от миналата година, сега той и екипът му предлагат един реалистичен, а не предизборен бюджет. За пример Коцев подчерта, че през миналата година е изпълнена едва 30% от капиталовата програма.

 

По повод отстраняването на районните кметове в “Одесос” и “Приморски”, кметът каза, че очаква обективно решение от съда. По думите му, за район “Приморски”, въпросът с отстраняването на Николай Желязков е много спорен. Коцев посочи, че атаката е политическа, тъй като в Общинската избирателна комисия влизат представители на различни политически партии и тя се ползва като политически инструмент.

 

Кметът заяви, че междувременно е взел всички мерки, за да не се усети отстраняването на районните кметове особено по отношение на чистота и озеленяване.

 

Овладяна е аварийната ситуация със сметоизвозването в града, каза още Коцев. Той заяви, че веднага са предприети необходимите действия и са направени нови графици с фирмата. Договорът със сметопочистващата фирма е наследен и ще бъде в сила до 2026 година. Той каза, че не е доволен от състоянието на чистотата в града. Нашата концепция е да следим работата на фирмата, да не допускаме ситуацията да се повтори и да се налагат глоби, ако това е необходимо, поясни кметът. По думите му, ако и този вариант не работи, ще се търсят методи за прекратяване на договора.

 

Един от наследените проекти в Община Варна е новата сграда на градската библиотека. Това е един от малкото проекти, за които е проведен международен конкурс. Аз самият съм в процес на взимане на решение за бъдещето на сградата, коментира кметът в отговор на въпроси относно проекта. Той подчерта, че предстои да се организира обществена дискусия по темата, тъй като мненията са разнопосочни.

 

По отношение на бившата сграда на руското консулство в морската столица, Коцев поясни, че Министерство на външните работи е готово да даде сградата за ползване или да прехвърли собствеността й на Община Варна. Намерението на кмета е част от сградата да се ползва за детска градина, тъй като такива липсват в район „Одесос“, а друга да се ползва за хранилище на книги от регионалната библиотека „Печно Славейков“, които в момента се съхраняват в незадоволителни условия.   

 

Коцев още веднъж декларира позицията си, че акциите на Община Варна от Пловдивския панаир трябва да бъдат върнати на държавата. По повод съдбата на т. нар. Дупка, той заяви, че скоро Община Варна ще влезе във владение на имота. Водят се преговори и със собственика, който притежава 900 квадратни метра, за да се реши бъдещето на пространството. Кметът посочи, че въпреки, че се обсъждат различни варианти, общественият интерес трябва да бъде защитен.

 

Работим по сформирането на обществени съвети във всяка една сфера. В тях ще поканим експерти и граждани за да можем заедно да вземаме решенията за града. По всички важни за града решения ще направим обществени обсъждани, категоричен бе Благомир Коцев.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Заместник-кметовете Павел Попов и Илия Коев почетоха паметта на Апостола на Свободата

Заместник-кметовете Павел Попов и Илия Коев положиха венец в знак на почит пред паметника на Васил Левски в Морската градина по повод 151 години от гибелта на Апостола.   Паметната дата бе отбелязана днес с общоградско поклонение, военен ритуал и заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Варненска и Великопреславска света […]