Благомир Коцев: Търсим решение за ситуацията с боклука във Варна, предвидени са и санкции, някои хора го считат за саботаж

MadeInVarna
Благомир Коцев: Търсим решение за ситуацията с боклука във Варна, предвидени са и санкции, някои хора го считат за саботаж

Фирмата по сметопочистването е наета от ГЕРБ и иска индексация на парите, без да има право на индексация по договор, поясни на брифинг днес кметът на Варна по повод десетките сигнали до него за неизвозени отпадъци от районите “Одесос” и “Приморски”

Сметосъбиращатата и сметоизвозваща фирма във Варна има сключен договор от предходното управление на ГЕРБ и в договора й има текст с големи букви, че сумите не подлежат на индексация, а фирмата иска такава индексация. Това съобщи на извънреден брифинг днес във Варна кметът Благомир Коцев по повод десетките сигнали до него в социалните мрежи за неизвозени отпадъци от районите, в които кметове са от ПП-ДБ. Към двамата районни кметове от дни тече атака със сигнали до ОИК – Варна, в които се оспорва  съвместимостта им с длъжността районен кмет, за която днес бе даден брифинг за разясняване на позицията им.

На въпрос от журналистите дали натрупването на боклук в тези квартали на Варна, чиито районни кметове се атакуват пред ОИК, може да се счита за саботаж и извиване на ръце, Коцев коментира, че отговорни за ситуацията с боклука са лицата от ГЕРБ, възложили обществената поръчка по този начин и сключили  договор с такива условия. С фирмата се водят ежедневни разговори за повишаване качеството на услугата, допълни Коцев.

Ще държа обществеността информирана и знам, че за всички ни чистотата е чувствителна тема. Заварили сме много тежка ситуация и търсим решение. Фирмата иска индексация, увеличили са се разходите им, според тях, но ще говорим с Общинския съвет с оглед на тази клауза в договора.

Анализираме и изследваме как да се подходи и какви биха били последиците да се прекрати договорът, отговори той на въпроси кога изтича този договор и може ли да се прекрати. Кметът подчерта, че в момента договорът е в средата на периода, за който е сключен и изтича през 2026 г.

На въпрос дали договорът предвижда санкции, Коцев отговори утвърдително. В петък се влоши ситуацията с боклука в града. Обсъждаме и тази възможност, но не става само със санкции, ние търсим устойчиво решаване на качеството на услугата и чистотата на Варна, каза той. Ако това не стане, ще търсим други начини, заяви кметът и посочи, че сред аргументите на фирмата са недостиг на хора, изисквания за предсрочно плащане, предявени заради финансови затруднения не само във Варна, нужда от скъпи ремонти на автомобилите им и др. Ще има ежедневен контрол и лично съм се ангажирал с тази тема, посочи още Коцев.

Кметът подчерта, че висш служител от администрацията на Община Варна не е изпълнил нареждането на кмета и заместник-кмета Диан Иванов от Програмата за управление на общинските имоти за 2024 г. да се извадят 133 незастроени имота, които са се залагали на принципа копи-пейст всяка година. Години наред по инерция са вписвани тези имоти за продажба, за да се върже рамката на бюджета, цитира той мотива на администрацията. И сега служителите са го направили по досегашния начин, въпреки нашите изрични инструкции, че така вече няма да се работи, обясни Иванов.

Вече сме изготвили новата програма, още в петък беше редактирана и готова. Извадени са тези имоти от нея и ще я публикуваме, така че да не затрудни процедурата по приемането на бюджета, каза още Иванов. Гарантираме, че такива продажби на имоти няма да има в нашия мандат. Общината е докарана до състояние да няма терен за автогара, всичко е продадено, каза още Иванов и напомни, че в мандата на Благомир Коцев като областен управител е била спряна от самия Коцев подобна продажба на 140 декара общински терени.

Коцев добави, че и досега това е негова политика и е дал ясни инструкции на дирекциите, че имоти няма да се продават, а в документите да се заложи този принцип, но дирекцията по собствеността не е изпълнила указанието. Това беше моя кауза като областен управител, това е мое разбиране и днес, затова ще наложа санкции. Тече разследване и ще предприемем строги наказания за неизпълнението на насоките, които съм дал, подчерта още кметът, като не пожела да каже дали става дума за целенасочена злоупотреба с доверието му или за чиновническо недоглеждане. 

Диан Иванов съобщи, че над 300 преписки за терени и съсобственост на граждани с общината са били задържани в кабинета на бившия кмет години наред и са се ползвали като инструменти за въздействие. Коцев посочи, че половината от хората в приемния му ден идват именно заради такива забавени с години преписки по влезли в сила регулаторни и нормативни документи, като допълни, че в редактираната програма за управление на собствеността за 2024 г. за първи път се предвиждат средства за отчуждаване на имоти с цел развиване на обществени дейности върху тях, за озеленяване и публични нужди.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Благомир Коцев: Технически проблем на сметопочистващата фирма доведе до сегашната ситуация с боклука във Варна

Причината да се стигне до сегашната ситуация с боклука е технически проблем на фирмата по сметосъбиране. Три от седемте камиона, които обслужват града, са извън строя. До края на деня имам уверението на фирмата, че всичко ще е наред. Това заяви в интервю за БНТ тази сутрин кметът на Варна […]