Бойко Борисов: Отговорността за следващите избори е на Слави Трифонов и Румен Радев

MadeInVarna
Бойко Борисов: Отговорността за следващите избори е на Слави Трифонов и Румен Радев

От второто четене на Изборния кодекс Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори и когато ги касират, ще го обвиним в задкулисие с Румен Радев. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с младежи от партията. По думите му партии, които се захващат първо с промяна на Изборния кодекс, никога нямат успех.

„Цял свят се отказват от електронното гласуване заради хакерите. Знам поне две чужди разузнавателни централи, които веднага ще се намесят и ще видите какви ще са резултатите. Искат да въведат гласуване по пощата. Само че в Австрия касираха избори заради пощите. Ако в България касираме изборите, няма да има парламент, който да промени този кодекс. Ще има перманентно служебно правителство. Няма да може да се излъчат управляващи, защото всяка партия ще касира“, предупреди министър-председателят в оставка.  Борисов подчерта, че това ще означава управление на държавата от служебни правителства на президента Радев и диктатура.

Председателят на ГЕРБ припомни, че всички международни наблюдатели, като ОССЕ и ПАСЕ, са констатирали категорично, че проведените на 4 април избори са били конкурентни, прозрачни и честни, с ефективна изборна администрация и машинно гласуване. „ГЕРБ, хубав или лош, си извади министрите. Но месец след изборите не знаем какво ще правят новите. Хвърлиха се веднага да правят комисии, да изслушват съдиите по делата. Аз им знам стила на тези хора. Всичките са били при мен, защото са разочаровани, че не им дадох да правят това, което искат“, заяви Бойко Борисов. И попита „защо толкова бързо искаха да върнем мандата? Нали (президентът) искаше вчера да даде мандата на втората партия, за да си обявят най-после министрите и премиера, а после не им го даде. Един месец след изборите, ние не ги знаем кои са“, възмути се той.

Председателят на ГЕРБ изрази възмущението си и от липсата на позиция на президента по шпионските скандали. „Радев нито веднъж не се произнесе по „Навални“. Президент на държава-член на НАТО не се е произнесъл и по шпионските скандали. Ние имаме общо изгонени 8 дипломати. Тази седмица ще има още развитие по шпионите, а той още не е заявил позиция – кандидатът за президент. Нас ни подкрепи целия западен свят и зад Океана. Те нямат позиция. Правителството да кажело…“, подчерта премиерът и призова Румен Радев да заяви позиция по принцип срещу шпионите и да подкрепи чехите.

По повод нахлуването на Мая Манолова в „Булгартрансгаз“, Бойко Борисов каза, че ГЕРБ няма да иска оставката й, защото тя трябва да говори ежедневно. „Тя трябва да прави шоу. Тя трябва да говори ежедневно, ежеминутно, да продължава тази истерия. Като иска комисия, да си прати писмо и да си изиска документите, както се прави в правова държава, нали такава искат. Но не може да ходи и да иска, да се размахват без документи разни флашки. Тя знае ли, че става дума за документи, които да се товарят с камиони? Те са много. Но не може да ги взима без опис и после да си дърпат някакви листа, да правят провокации. Ние сме правова държава, всичко ще им дадем“, коментира Борисов акцията на Манолова. „Колкото повече говорят те, толкова повече хората виждат и могат да направят разликата между нас, които работим, и е нормално да правим грешки, и тях, които само говорят“, добави още министър-председателят.

По време на срещата с младежите от ГЕРБ, част от които са общински съветници в София, Бойко Борисов настоя за бързо дигитализиране на публичните услуги в столицата. „Какво очакват от нас сега софиянци? София е модерен град. Следващата година трябва да бъде дигитална София. През този телефон да може да погледнеш кога ще ти дойде градският транспорт, плащаш си данъците през телефона. Интернет навсякъде, модерен град. Това трябва да го направите вие“, призова председателят на ГЕРБ. По повод на новооткритата днес отсечка на метрото от Красно село, през Овча Купел до Горна Баня, премиерът посочи, че това е страхотна придобивка както за хората живеещи в София, така и за пътуващите до града. „Ако идваш от Благоевград, слизаш на гарата в Овча Купел, взимаш метрото и отиваш, където пожелаеш“, обясни той.

По думите му е модернизирала инфраструктурата на целия град, но трябва да продължи да се работи за подобряване на живота на хората.

На срещата, на която присъстваше и заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, бе подчертано, че партията разполага с млади, образовани – както в България, така и в чужбина хора, които имат свежи идеи за продължаване на модернизирането както на столицата, така и на държавата.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Празнуваме Цветница!

Православната църква празнува Цветница или наричан още Връбница. Празникът се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Цветница е посветена на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.   Обикновено на Цветница се изпълнява последният лазарски […]