Чакат се резултатите на 13 души, контактни с починалия от коронавирус във Варна

MadeInVarna
Чакат се резултатите на 13 души, контактни с починалия от коронавирус във Варна

До момента са установени 19 контактни лица на починалия от коронавирус мъж днес. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ – Варна. Той е бил приет в Инфекциозната клиника в понеделник. „Издирени са всичките му контактни лица от първи ред – 6 човека, които са изследвани. Двамата от тях са дали положителен резултат, от които единият е настанен в Инфекциозната клиника за лечение. Вторият е без оплаквания и е в изолация в дома си. Останалите 4 лица са с отрицателни резултати, но също са под карантина. Продължава епидемиологичното проучване, на следващия ден са установени още 13 контактни на тези първи 6, направени са тестове, поставени са в изолация в домовете си, очакват се резултатите. Проверките продължават“, съобщи д-р Михайлова. Голяма част от хората са от Аспарухово. В Интензивната клиника има настанена и жена от Шумен, която е извън кръга на починалия мъж.

 

„За съжаление, вече има първи смъртен случай в града. Варненци досега отговорно и успешно преминаха през месеците на изолация, но не трябва да забравяме, че вирусът е тук и съответно хигиенните изисквания и социалната дистанция са отговорност за всеки един от нас. Работим в тясна връзка с полицията, с екипите от РЗИ-Варна, благодаря за усилията на всички, ангажирани с издирването на контактните лица. Чакаме резултатите от изследванията, в зависимост от това ще стане ясно дали трябва да предприемем по-строги мерки“, коментира кметът на Варна Иван Портних.

 

„Възложил съм на служителите да извършват интензивни проверки на гражданите, които са с положителни проби и са под карантина, както и на тези, които са контактни от първи и втори ред, за да се пресече възможността за разпространяване на вируса“, коментира старши комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР – Варна.

На Летище Варна има непрекъснато денонощно дежурства от инспектори от РЗИ. От началото на пандемията под карантина са били поставени около 13 000 души в региона. На голяма част от тях срокът за задължителен престой вкъщи е изтекъл, обясни д-р Михайлова.

 

За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 305 проверки в областта по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Няма установени нарушения, съобщиха от полицията.

Следваща Новина

Празник на музиката ще се проведе във Варна

Празник на музиката ще се проведе във Варна на 21-ви юни. Събитието се организира за девета поредна година от Франкофонския център, в партньорство с Община Варна.   На сцена, разположена пред входа на Морската градина, от 17 ч. до 21 ч. ще се изявят ученици от ІV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“,  […]