Дарение на апарат за плазмафереза получи УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

MadeInVarna
Дарение на апарат за плазмафереза получи УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна получи дарение на апарат за плазмафереза и необходимите консумативи. Проф. д-р Силва Андонова, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, приеха дарението от г-н Владимир Чавдаров, член на управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и г-н Петър Ганчев, представител на Камарата на следователите в България. Средствата за закупуването му са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които се включиха в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България.

Проф. Андонова изказа благодарности от името на ръководството на болницата за жеста и уточни, че е важно за пациентите да им бъдат оказвани най-високотехнологичните методи за лечение при всички заболявания. „Апаратът за плазмафереза е свързан не само с лечението на COVID-19, а имаме възможност да лекуваме пациенти и от други специалности, чиито диагнози предполагат лечение с плазмафереза. Това са редица автоимунни заболявания в неврологията, като миестания, в хематологията – тромбоцитопенична пурпура, болестта на Мошковиц, миеломна болест и други. Апаратът е втори за здравното заведение, но предвид това, че се увеличава броят на тежко болните пациенти, които имат нужда от плазмафереза, имаме необходимост от повече апарати. Плазмаферезата е процедура, която трае часове, и която се повтаря през определен период от време, така че сега повече пациенти ще могат да се възползват по едно и също време от нея.“ – сподели тя.

„Днес с най-голямо удоволствие даряваме апарата за плазмафереза за нуждите на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, с цел да бъде използван за тежки случаи на инфектирани пациенти с коронавирус, но и за редица други заболявания. Това благородно дело бе подкрепено и от ръководството на Прокуратура на Република България. Искам да благодаря на всички лекари за техния жертвователен труд през тази изминала година, в която университетската болница бе основното лечебно заведение, което проведе борбата с COVID-19 в Североизточна България.“ – каза г-н Владимир Чавдаров.

Стойността на апарата за плазмафереза е 17 000 лв. Модерната технология осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, почти напълно пречистена от кръвни клетки.

Проф. Вилиян Платиканов добави: „Този апарат предлага две възможности. Едната е сепариране на плазма от клетките, а другата е терапевтична плазмафереза – пречистване на плазма от вредни антитела, една изключително лечебна процедура, която наистина спасява живот в някой моменти“.

Г-н Петър Ганчев се обърна към ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с думите: „Този апарат е израз на нашата благодарност към труда на лекарите, които са на първа линия в борбата с COVID-19, на колегите, които се включиха и на преболедувалите колеги, които дариха кръв за нуждаещите се“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Валери Симеонов: Човекът на прозореца бях аз, но не съм показвал среден пръст

“Човекът, който беше на прозореца съм аз. Останалото, обаче не е вярно. Не съм показвал среден пръст на протестиращите, това е абсолютно фалшива новина”, заяви пред БНР Валери Симеонов, зам.-председател на Народното събрание и съпредседател на “Обединени патриоти”. Той беше категоричен, че отношенията му с ресторантьорите и хотелиерите винаги са […]