Днес бе валидирана марка с лика на Раковски

MadeInVarna
Днес бе валидирана марка с лика на Раковски

Днес, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, бе валидирана пощенска марка с лика на Георги Раковски. Събитието е част от проявите, с които София отбелязва 200-годишнина от рождението на Георги Стойков Раковски. Марката е дело на художника Стефан Калапишев и на нея основоположникът на националноосвободителната идеология е изобразен едновременно с униформа и с цивилно облекло, с което се подчертава ролята му в създаването на Първата българска легия и ролята му на общественик, обединител и дипломат. Марката е отпечатана в тираж 5100 броя, а номиналната и стойност е 0,65 лв.
Кметът на София Фандъкова поздрави художника за творбата и използва случая да припомни част от събитията, в които Столичната община се включва – конкурс за есета и рисунки на деца и ученици, посветен на делото на Георги Раковски, концерт на Софийския духов оркестър на лятната сцена в “Борисовата градина” и изработването на книжка с подбрани текстове за и от Раковски.  „Като, човек ангажиран с образованието, знам, че именно младите хора са тези, които трябва да увлечем в разказа за славното минало и нашите герои, защото те са тези, които ще пазят родовата ни памет“ – подчерта кметът Фандъкова. “Делото на Раковски е  онзи  лъч светлина, който  чертае пътя не само на нацонално-освободителните ни борби, но и пътя на Следосвобожденска България” – каза още кметът Фандъкова.
На събитието присъстваха зам.-началникът по администрацията и логистиката на Военната академия полковник Емил Янев и  Деян Дънешки – главен изпълнителен директор на „Български пощи“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Държавният глава поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Рамазан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява представителите на мюсюлманската общност в България по случай настъпването на празника Рамазан Байрам. „Нека Вашите домове бъдат изпълнени с разбирателство и щастие, делата Ви да следват мъдрата традиция и изградената култура на толерантност на българския народ“, заявява в приветствието си държавният глава. Празниците са истински, когато […]