На 24 декември Българската православна църква почита паметта и на Света преподобномъченица Евгения.

Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота.

Девойката напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в мъжки манастир, където била кръстена. Приела монашество и след смъртта на игумена била избрана да поеме неговите отговорности.

Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена – Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

Евгения била арестувана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на управителя на града – нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива. Уведомили майка й Клавдия и тя зарадвана побързала да види дъщеря си, която тя отдавна вече смятала за погинала.

Не само родителите на Евгения, но и целия народ, който присъствал на процеса възторжено се провикнал: “Велик е Христос, християнският Бог! Той едничък е истински Бог, Който прави чудеса, открива съкровеното, защищава правдата, посрамва лъжата!”

Всички в дома на Евгения приели Християнството, което станало повод баща й Филип бил уволнен. След смъртта му близките се върнали в Рим и заживели в имение вън от града.

Евгения имала дружка Васила, за което и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден на Рождество Христово в 262 г. Майката на Евгения – Клавдия, погребала дъщеря си в своето имение извън града и сама скоро след това се поминала, като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си мъченица Евгения.

Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.

Днес имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.