Днес се навършват 170 години от рождението на д-р Йонас Басанавичюс

MadeInVarna
Днес се навършват 170 години от рождението на д-р Йонас Басанавичюс

170 години от рождението на патриарха на литовската нация д-р Йонас Басанавичюс, свързал живота си и с Варна, се навършват днес. По този повод бе получено специално видеообръщение към варненци от Ремигиюс Шимашюс, кмет на Вилнюс, столица на Литва. „Може би знаете, че Йонас Басанавичюс е живял във Варна много дълго време, за да се спаси от царския репресивен режим. Той е допринесъл изключително много за просперитета на Варна и ние сме Ви много благодарни, че сте дали подслон на нашия почетен гражданин и водач по пътя към независимостта ни преди 100 години“, споделя той. Копие на художествена пластика на именития общественик, монтирана в центъра на Вилнюс преди няколко години, с автор скулптора Гедиминас Пиекурас, бе изпратена като подарък на Варна.

 

Д-р Йонас Басанавичюс прекарва 25 години от живота си в България. Във Варна той е бил завеждащ отделението по вътрешни болести на местната болница и един от най-авторитетните лекари в града. За своя принос в българската наука, през 1898 г. е избран за дописен член, а през 1902 г. – за редовен член на Българското книжовно дружество, днешната Българска академия на науките. В морската столица той продължава изследователската си дейност в областта на етнографията, археологията и антропологията, като пише и публикува редица научни трудове. Д-р Басанавичюс участва активно в дейността на Варненското медицинско дружество и на Българския лекарски съюз. В крайморския град развива и активна обществена дейност, като в периода 1899-1903 г. е избран за общински съветник. Варна е уважила делото на литовския общественик –  в знак на признателност една от улиците в града носи неговото име. През 2018 година кметът Иван Портних, заедно с тогавашния посланик на Литва Негово Превъзходителство г-н Арвидас Поциус и почетният консул г-н Рачо Рибаров, откриха паметна плоча на д-р Басанавичюс, монтирана върху къщата, в която той е живял по време на престоя си във Варна.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Символично откриха пречиствателната станция на Златни пясъци

Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс Златни пясъци бе символично открита днес от кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на проекта, по който е изградено съоръжението Златка Танева. На събитието присъстваха зам.-кметът Христо Иванов, управителят на ВиК- Варна Валентин Вълканов, представители на туристическия бранш, на фирми […]