Дяловете на Очна болница да бъдат предоставени на МУ-Варна, решиха съветници

MadeInVarna
Дяловете на Очна болница да бъдат предоставени на МУ-Варна, решиха съветници

Дяловете от капитала на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение“ във Варна да бъдат прехвърлени безвъзмездно чрез дарение на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“, реши с голямо мнозинство комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет.
Очна болница през 2019 г. премина под управлението на висшето училище, но остана общинска собственост. Оттогава дружеството беше стабилизирано, престана да трупа загуби и в момента е в добро финансово състояние.
„Медицинският университет инвестира в нова апаратура на много сериозна стойност, с което се подобри качеството на предлаганите от лечебното заведение услуги. Университетът предлага да обнови изцяло и материалната база на болницата, но за да направи вложения в сградния фонд, е необходимо да притежава собственост върху дружествените дялове в капитала на Очна болница. Считам, че това е едно целесъобразно решение, което ще позволи Варна да има доста модерна и изцяло обновена Очна болница“, заяви пред съветниците председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.
Той уточни, че в договора има включени клаузи, по силата на които без съгласието на местния парламент МУ-Варна няма право да се разпорежда със собствеността и да променя предназначението на имотите, собственост на дружеството. „Идеята е сградата на СБОБАЛ да остане болница, без да има някаква опасност там да бъде построено нещо друго. Университетът е държавна структура и не би следвало да имаме подобни опасения“, допълни Тодор Балабанов.
Съветниците одобриха и увеличаване на капитала на болницата с 448 300 лева, представляващи стойността на целева субсидия за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение към 24.10.2019 г. Законът изисква Общинският съвет да отрази тази субсидия под формата на увеличение на капитала, беше изтъкнато на днешното заседание.
Двете решения на комисията трябва да минат и през одобрението на Общинския съвет.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Въвеждат маршрутни промени по линия 409 от 15-ти май

От 15 май 2022 г. (неделя) влизат в сила маршрутни промени по линия 409. Всички курсове ще се обслужват до к.к. “Златни пясъци” през “Журналист” – двупосочно, съобщиха от общинското дружество „Градски транспорт“. Часовете на обслужване от “Градски транспорт” ЕАД за линия 409 за делник и празник са, както следва: […]