Емил Димитров провери деривациите на язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен заради очакваното снеготопене

MadeInVarna
Емил Димитров провери деривациите на язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен заради очакваното снеготопене

Министърът на околната реда и водите, Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен заради очакваното снеготопене. В проверката участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова охрана към Националните паркове Пирин и Рила, както и на Планинската спасителна служба. С високопроходима техника те провериха снежните запаси в планините, като целта е да бъдат предвидени количества в язовирите, които да поемат водата след очакваното снеготопене и да бъде предотвратено преливането им и водният ресурс максимално да бъде запазен.

Към момента данните показват, че във водосбора на язовир Искър очакваното количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172.6 млн. м3) в сравнение с 2020 г. (53 млн. м3). За язовир Белмекен е 87.2 млн. м3 (63.2 млн. м3 през 2020 г.).

В следващите дни подобни проверки предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина. Припомняме, че тъй като тази година язовирите са пълни, премиерът Бойко Борисов разпореди да се следят нивата, за да бъдат предотвратени наводнения при снеготопенето.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа мъж за причиняване на смърт вследствие на нанесена телесна повреда

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С., на 56 г., по досъдебно производство за причиняване на смърт вследствие на умишлено нанесена телесна повреда – престъпление по чл.124, ал.1 от Наказателния кодекс. Жертвата – М.К., на 46 г., е открита мъртва сутринта на 08.04.2021 г. в жилище в столичния кв. „Бенковски“. […]