Ето кои са номинирани за награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата

MadeInVarna
Ето кои са номинирани за награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата

Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда „Варна“ за 2021 г. за ярки постижения в областта на културата. На свое заседание и след таен вот журито за присъждане на отличието обяви номинациите в отделните категории: литература, изобразителни изкуства, театър, опера, музика, танц, кино, архитектура и журналистика.
Днешното решение не е окончателно. Съгласно Статута на наградата 7-членното жури номинира кандидатите и публикува имената им поне в един от варненските ежедневници за публично обсъждане. Срокът за обсъждането не може да бъде по-малък от 14 дни. В този период заинтересованите лица могат да внесат своите предложения и становища до ПК “Култура и духовно развитие” на Общинския съвет чрез деловодството на Община Варна.
На основание чл. 6, ал. 5 от Статута за присъждане на награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата, журито за присъждане на награда „Варна” за ярки постижения в областта на културата, номинира следните личности и колективи:
ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”:
Георги Лечев – за изключителни художествени постижения в областта на графиката и живописта, за новаторския, модерен, експресионистичен стил и принос в развитието на съвременната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство
Костадин Бандутов – за цялостно творчество и изключителни постижения като театрален режисьор, с принос в националната култура,
Станислав Пенев – за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение „Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. „Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.

І. ЛИТЕРАТУРА
Няма номинации.
ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА
Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност „Пътешествия“ през 2020г.
ІІІ. ТЕАТЪР
Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ – Варна – за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.
ІV.   МУЗИКА

Младежки симфоничен оркестър към НУИ „Добри Христов“ – Варна – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НУИ „Добри Христов“ –Варна.
V.  ОПЕРА
(изпълнителско изкуство).
Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –„Опера на открито“ на постановката „Макбет“ от Джузепе Верди.

VІ. ТАНЦ

Юлиян Станев – за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Варна“ за концерта-спектакъл „Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.
VІІ. КИНО

Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата „Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА
арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз „Животворна светлина“-2020г на „Велукс“ и международна награда „Интерарх“-2020г на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. „Сливница“ 15.
IХ. ЖУРНАЛИСТИКА
Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването „Архитектурата на Стара Варна“.
Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепанинг „Последните фоторепортери“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Затварят част от Аспаруховия мост заради ремонт

На 15 април /четвъртък/, от 10 ч. до 16 ч., движението в 1,7 км участък от Аспаруховия мост ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас, съобщават от АПИ. За ремонтни дейности на аварирала дилатационна фуга ще бъде ограничено преминаването в платното за Варна. За осигуряване на безопасност на движението […]