Форум за интелигентен туризъм се проведе във Варна

MadeInVarna
Форум за интелигентен туризъм се проведе във Варна

Кметът на Варна Иван Портних участва в кръгла маса на тема „Интелигентен туризъм: предизвикателства пред научните изследвания и обучението на кадри“. Целта на събитието е обсъждане на новите предизвикателства пред туризма в България и света, решенията на проблемите чрез иновации и инвестиции в изследователска дейност и обучение на кадри в бранша, за да бъде българският туристическия бизнес конкурентоспособен, иновативен и дигитализиран, заяви проф. д-р Стоян Маринов, декан на факултет “Управление” в ИУ, който бе модератор на срещата. Организатори на събитието са Колежът по туризъм и Икономическия университет във Варна.

 

“Темата за интелигентния туризъм е особено актуална днес, когато секторът е изправен пред предизвикателствата на една нова криза, още преди да е сложен край на ковид пандемията, която нанесе големи щети на бранша. Затова е важно да се търсят нови възможности за развитие на сектора чрез дигитализация на услугите, осигуряване на достъпна инфраструктура, опазване на природата, социализация на културно-историческото наследство. Във Варна добра основа за това дават два бранда, по които работим и които са взаимно свързани “Варна – Град на Знанието“ и „Варна – дестинация за 4 сезона“. Като университетски град ние имаме на разположение огромен потенциал от млади и образовани хора, които могат да осигурят онази добавената стойност към туристическите услуги, които да направят дестинацията „Варна“ търсена. Успоредно с това работим по проекти, които имат за цел създаване на условия за модерно образование- нов математико-технологичен кампус, част от който може да бъде колежът по туризъм, приоритетно разширяване на паралелките в средните училища с IT профил и чуждоезиков профил”, коментира кметът Иван Портних.

Икономическият университет е инициирал създаване на научно-внедрителски институт за иновации. Целта е да бъдат създадени условия за акумулиране на знание от доказани световни центрове за ноу-хау. Към идеята са съпричастни всички заинтересовани страни – местната власт, образователни структури, професионалната гимназия по туризъм и други училища, бизнесът в лицето на Варненска туристическа камара, заяви проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет. Гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, областният управител Благомир Коцев, народни представители на община Варна и на туристическия бранш.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Общностният център предоставя услуги за деца от Украйна

 „Общностен център за деца и семейства“ (ОЦДС) към Община Варна предоставя безплатно услуги за деца на бежанци от Украйна, които са на възраст от 0 до 7 години, включително на малчугани с увреждания и на техните родители, съобщават от общинската дирекция „Здравеопазване“.   Услугите са оказване на психологическа подкрепа, социални […]