Германски принц ще популяризира ММФ „Варненско лято“ в Европа

MadeInVarna
Германски принц ще популяризира ММФ „Варненско лято“ в Европа

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ може да популяризира Варна в Европа като музикална и туристическа дестинация, като привлече меломани, меценати, хора на изкуството и бизнеса, които да оценят културния потенциал на града. Това стана ясно по време на среща между кмета Иван Портних и принц Виктор фон Изенбург от Германия. Тя бе организирана по предложение на артистичния директор на ММФ „Варненско лято“ Марио Хосен, а на разговорите присъства и зам.-кметът Коста Базитов.

“Добре дошли отново във Варна. Благодаря на Марио Хосен за възможността да се запознаем лично и да проведем тази среща. За нас е голяма чест, че ММФ „Варненско лято“ е провокирал Вашия интерес, защото фестивалът е емблема на България и има специално място в сърцето на всеки варненец. Вече 95 години това музикално събитие събира най-доброто от  класическата музика и се очаква с огромен интерес от меломаните. Разбира се, нова посока на развитие бе дадена от г-н Марио Хосен. Не случайно ММФ вече няколко пъти печели европейския лейбъл за качество в конкуренция с над 700 музикални фестивали от цял свят. Ще се радвам да работим заедно, още повече, че  фестивалът е част от нашата амбиция да развиваме Варна като туристическа дестинация за 4 сезона”, каза по време на срещата кметът Иван Портних.

Възможностите за увеличаване на международния престиж могат да се случат. Целта е до 2026 година, когато ще отбележим 100 годишнината на ММФ „Варненско лято“, да обогатим и разширим обхвата на събитийния календар на фестивала. Мога да съдействам за привличането на участници и спонсори в каузата, каза принц Виктор фон Изенбург. Като пример за успешен културен проект той посочи залцбургския фестивал, който представя платформа за срещи между професионалисти.

“За мен е голямо удоволствие, че спечелихме този голям приятел на Варна и на фестивала, и че по този начин мога да работя за нов имидж и да допринеса за каузата на ММФ „Варненско лято“, каза по време на срещата Марио Хосен.

Това е второто посещение на принц Виктор фон Изенбург във Варна. През септември той заедно съпругата си бяха гости на бароковия цикъл от концерти, част от фестивала. Германският благородник е съосновател и меценат на Лятна академия във Виена, където всяка година се обучават млади музиканти от Европа, включително и български млади таланти.  В продължение на няколко години принцът поема разходите по престоя във Виена на всички български участници. Той е основател и на една от водещите дигитални платформи за класическа и джаз музика.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

МВР-Варна издирва този крадец

Полицията издирва извършителя на грабеж от търговски обект в района на сградата на Проектантска организация във Варна, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР – Варна. Случаят е от 19 октомври. От полицията призовават гражданите, които разполагат с информация, да се обадят на телефон 052/615166 или да сигнализират в най-близкото […]