Градинка „София“ бе открита в грузинската столица Тбилиси

MadeInVarna
Градинка „София“ бе открита в грузинската столица Тбилиси

Градинка „София“ бе открита на 19.03.2021 г., в грузинската столица Тбилиси. Наименуването на градско озеленено пространство в главния грузински град на името на българската столица се посвещава на Националния празник на Република България. Церемонията бе  организирана от Посолството на  България в Грузия и Столичния общински съвет на гр. Тбилиси (Сакребуло). Грузинската страна бе представена от първия заместник-председател на Парламента г-н Гиорги Волски, а домакин на проявата бе председателят на Общинския съвет на Тбилиси г-н Гиорги Ткемаладзе.
На тържественото мероприятие присъстваха още председателят на парламентарната група за приятелство Грузия-България г-н Гиорги Кходжеванишвили, представители на централната и общинска власт, сред които заместник-председателят на Общинския съвет г-жа Марика Дарчия и председателят на Комисията по „Наименувания и символика“ г-н Михаил Амашукели, представители на МВнР на Грузия, приятели на България, българската общност в Грузия и представители на медиите в страната.
В своето изказване в началото на официалната церемония, посланик Иванова отправи благодарности към Община Тбилиси, както и към ръководството на Общинския съвет, за реализирането на инициативата, идеята за която бе за първи път лансирана от Посолството на Република  България в Грузия през 2019 г. Българският посланик посочи, че е изключително горда от факта, че наименуването на градското пространство на името на столицата на  България- София се случва броени дни след отбелязването на Националния празник, което само по себе си е жест,  показващ внимание към страната ни и за пореден път препотвърждаващ съществуващите отлични двустранни отношения, както между  България и Грузия, така и между техните столици. В словото си посланик Иванова се спря на традиционната българска подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Грузия и амбициите й за членство в ЕС и НАТО, като подчерта, че за нас откриването на градина „София“ е неизменна част от стремежа да се оставят трайни следи и да се дадат ясни сигнали на широката общественост за отличните двустранни отношения и политически диалог, за традиционните приятелски отношения между нашите народи.
Посланик Десислава Иванова връчи поздравителния адрес на председателя на общинския съвет г-н Гиорги Ткемаладзе от кмета на София Йорданка Фандъкова.  “Реализирането на тази инициатива ще допринесе за развитието и задълбочаването на приятелството и сътрудничеството между нашите градове и ще укрепи двустранните отношения между нашите народи“, цитира думите на столичния кмет българския посланик.
В словото си първият заместник-председател на парламента г-н Гиорги Волски приветства наименуването на градско озеленено пространство в Тбилиси на името на столицата на  България – София като поредно доказателство, че връзките между  България и Грузия, а и между Тбилиси и София са по-силни от всякога. Г-н Волски със задоволство изтъкна, че мероприятието се случва в контекста на отбелязването на Националния празник на  България, като посочи, че подобен жест е символ на приятелските и партньорски отношения между двете страни, както и знак на благодарност за традиционната подкрепа на  България за Грузия. Председателят на Общинския съвет на гр. Тбилиси г-н Гиорги Ткемаладзе, под чието пряко ръководство бе взето решението за наименуването на градинката, също изрази задоволството си от успешната реализация по наименуването на градинка на името на  София и посочи, че този жест е категоричен пример за отличните приятелски отношения между  България и Грузия. Председателят на столичния общински съвет отбеляза, че наименуването на градско пространство в една от реномираните части на Тбилиси на името на българската столица София неминуемо задълбочава още повече приятелските отношения между двете страни  и изрази надежда , че градинката ще се превърне в любимо място за жителите.
След края на официалната церемония официалните лица, както и присъстващите гости имаха възможността да разгледат изложбата „Красотите на България“, която по инициатива на общинския съвет на  Тбилиси бе експонирана по време на мероприятието.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Шахматен празник с ИМА ТАКЪВ НАРОД

През изминалия уикенд в София се провете демонстративно събитие с участието на Антоанета Стефанова- 3 кратен Световен шампион и Иван Чепаринов- 5 кратен шампион на България. В продължение на 2 часа гм Стефанова и гм Чепаринов играха блиц партии с граждани и почитатели на шахмата. Явно личаха добрите умения и […]