Градската галерия получи дарение от Милко Божков

MadeInVarna
Градската галерия получи дарение от Милко Божков

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-изявените български художници на нашето време – Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари своя картина от успешния си проект с поета Борис Христов – “Салонът на природата”. Най-мащабната като формат картина от изложбата (200х300 см) представлява голямо черно пространство, изградено с богати и разнообразни пластически жестове и линеарни намеси върху повърхността, като е обособена енигматична зона, в която просветват и звучат по-интензивни цветове – като спасителен остров на духа, като светла надежда в безкрайния мрак, като жива, топла и хуманна обител на душите. До тази абстрактно-символична зона е изписано четиристишието на Борис Христов – както винаги мъдро, поетично, философско, изящно и дълбоко, обясниха от галерията.

 

Дарението на Милко Божков е безценно за колекцията на Варненската галерия, която не притежава много негови творби. В постоянната експозиция са показани няколко великолепни картини като несравнимата „Не тъгувай“ от 1982 г., голямоформатната  „Реплика по Микеланджело” от 1984 г. – и двете от ранния му период с драматичен и философски метафоризъм, с богато моделирани живописни повърхности в информален дух. От този период е и особено ценната пространствена творба „Картината“ от 1985 г. (в която с женски торс участва и Ванко Урумов). Това е първата официално показана в изложба художествена инсталация в нашето съвременно изкуство. Тя е също дарение от Милко Божков. В експозицията е представено и прекрасното абстрактно платно от по-късен стилов период „Лунни проблясъци“ от 2007 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Потрошиха бронирано стъкло над археологическите находки на Шишковата градинка

Част от бронираното стъкло, което покрива археологическите находки на Шишковата градинка, е изцяло напукано. Сигнал за вандалския акт е подаден в полицията, а районът е обезопасен, съобщиха от дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване”. В момента започва работа по проучване на възможностите за доставка на ново стъкло. Останките от късноримската стена […]