Градската художествена галерия ще представи изложбата на Александър Петров – Лавандулата

MadeInVarna
Градската художествена галерия ще представи изложбата на Александър Петров – Лавандулата

Знаков художник на 60-те години, майстор на колорита и певец на селския труд и българската природа, прочут с картините си на тема розобер и бране на лавандула, Александър Петров ще бъде представен във Варна от 18.02.

На 18 февруари в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна се открива самостоятелна изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983) – именит български художник, който твори от 40-те до 80-те години на ХХ век. Интензивен колорит и подчертана декоративност в национален дух бележат неговия творчески почерк, който го налага като един от най-изявените художници на 60-те години. Работи предимно в областта на пейзажа и фигуралната композиция. Неговото творчество е посветено на теми като селския труд, любовта, майчинството, морето. А темата за брането на лавандула се превръща в негова емблема и затова артистичната общност с топлота го нарича Александър Петров – Лавандулата.

В изложбата са включени произведения от основните цикли в творчеството на Александър Петров, собственост на семейството на художника. Произведенията от изложбата са
представени и в монографичен албум за автора.

Александър Петров е роден на 16 февруари 1916 г. в Невша, Варненско. През 1940 г. завършва живопис в Художествената академия в София при Борис Митов. Оттогава участва в колективни изложби и има самостоятелни изяви в София, Венеция, Париж, Виена, Нюшател, Москва, Алжир, Лондон, Варшава, Берлин, Стара Загора.

Във Втората световна война (1944-1945) Александър Петров се включва като военен художник доброволец на фронтовете в Югославия, Унгария и Австрия, където създава много рисунки със сюжети от войната и войнишкия бит, публикувани в българските вестници. С тях той участва и в изложбата „Фронт и тил“ (1944), продължава да разработва военни сюжети и по-късно – „Десант и Драва“ (1947). През 1948 картината му „Десант през Драва“ е включена в българската експозиция на Венецианското биенале.

През 1958 г. Александър Петров отива за пръв път в Розовата долина и това радикално променя творчеството му. Негово вдъхновение стават трудът и битът на селяните от този край, тогава започва да работи по двата си най-популярни цикъла „Лавандула“ и „Розобер“, които продължава да попълва години напред. В тях на основата на фолклора изгражда самобитния си живописен стил и особеностите на колоритното изразяване.

През 1960 г. посещава Средна Азия и създава цикъл акварели и пастели, излъчващи светлина и радост от живота, сред тях са „Пазар в Бухара“ (1961), „Пейзаж от Хива“ (1961) и др., които показва на първата си самостоятелна изложба през 1961 г. в София. От Париж донася цикъл акварели (през 1963 г.) – „Сен Дени“, „Сена“, „Букинисти“, „Бар“, „Тераса Атлантика“, „Сабъл Долон“ и др. През 1968 г. отново е във Франция, урежда самостоятелна изложба и създава нов цикъл: „Студентски стачки“ (1968), „Париж – Сена“ (1968), „Кафене“ (1968) и др.

През цялото си творчество Александър Петров работи върху осмислянето и синтеза между българската пластична култура и западноевропейското изкуство.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии във Варна, Бургас, Пловдив, Казанлък, Ямбол, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кърджали, Хасково, Перник, Пазарджик, Русе и Габрово, а също и на много държавни и частни сбирки в чужбина.

Изложбата на Александър Петров ще остане в Градската художествена галерия – Варна до 5 март 2020.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Лудогорец загря за Интер с 6:0

Лудогорец загря подобаващо за домакинския мач с Интер, който е на 20 февруари. Разградчани минаха с лекота 6:0 през Ботев (Вр), като това бе официалният дебют на Павел Върба начело на шампионите. По този начин Лудогорец отново дръпна със 7 точки на Левски, а ЦСКА е далеч назад с 11. […]