Групата на БСП няма да подкрепи бюджета на Варна за 2022

MadeInVarna
Групата на БСП няма да подкрепи бюджета на Варна за 2022

Градският съвет на БСП даде мандат на представителите си в ОбС – Варна да гласуват “против” бюджета на Варна за 2022 г. “Не става дума просто за политическа позиция, а за фундаментално несъгласие с финансовите разчети на администрацията на кмета Иван Портних”, коментира след заседанието на ГС на БСП народният представител Борислав Гуцанов. Според него в бюджета на Варна липсват идеи за дългосрочно развитие на града. Теглят се заеми за решаване на текущи проблеми, вместо да се мисли за перспективни проекти, които ще донесат добавена стойност в следващите години.
В последните 10 години във Варна има две основни тенденции. Едната е намаляване на населението и икономическите показатели на града в резултат на престъпно лошото управление на ГЕРБ. Втората е непрекъснато увеличение на бюджета, който от 200 млн. лева преди 10 години, когато Варна се радваше на признанието за най-добър град за живеене в страната, сега е близо 650 млн. лв., а градът никога не е бил по-разбит, мръсен и неприветлив. На този фон общинската администрация се кани да тегли и заем от близо 150 млн. лева и то не за ключови за развитието на Варна проекти, а за текущи разходи като инфраструктурни проекти, за които има посочени крайни суми, но не и подробни разбивки за тях, коментираха членовете на ГС на БСП.
БСП призовава ОбС – Варна да не подкрепя кметската администрация в гласуването на бюджета и кредита преди да бъдат публично изяснени няколко въпроса, които започват с:
Къде са парите…
Къде са парите, събрани от гражданите и гостите на града от синята зона?
Къде са парите от зимната поддръжка, които всяка година се залагат, но в последните 3-4 сняг във Варна не е имало?
Къде са парите от излишъка в сметката за сметосъбиране?
“Не е морално да се теглят 12,2 млн. лв. целево за създаване на зелена зона, без да е ясно къде са патите от синята, които по наши много общи изчисления са минимум 20 млн. лева годишно”, коментира Борислав Гуцанов.
Групата на БСП ще настоява зоните за платено паркиране в града да се разширяват само, ако преди това бъдат изградени буферни паркинги и удобна транспортната схема, която да улеснява хората, които ги използват, за достъп до централните части на града. С обещанието за такива паркинги кметът Портних спечели един от мандатите си, но те дори вече не фигурират дори в дългосрочните намерения на администрацията, коментираха членовете на Градския съвет на БСП.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Заради ремонт въвеждат промени в маршрута на две автобусни линии

Поради ремонтни дейности в к.к. „Златни пясъци“ и района на сп. „Ривиера“, считано от днес – 19.04.2022 г., всички автобуси по линия № 9 и преминаващите по линия № 109 се обслужват до/от спирка „Аквапарк“, съобщават от „Градски транспорт“. От общинското дружество уточняват, че за обръщач ще се използва долният […]