Инж. Пламен Китипов, заместник-кмет по строителството: До края на юни ще бъде направена рехабилитацията на най-критичните участъци от уличната мрежа във Варна

MadeInVarna
Инж. Пламен Китипов, заместник-кмет по строителството: До края на юни ще бъде направена рехабилитацията на най-критичните участъци от уличната мрежа във Варна

Метеорологичните условия могат да наложат промени в темповете на работа, особено при полагането на асфалтовата настилка, предупреди заместник-кметът

Ремонтът на пътната настилка на Аспаруховия мост е сред приоритетите в работата на Общината, там ремонтните дейности ще приключат следващата седмица, стана ясно от думите на ресорния кмет

Най-късно до края на юни ще приключат ремонтите в най-спешните участъци в транспортната мрежа на Варна. От вчера се запълват дупките на ул. „Битоля“, в близост до пазар „Чаталджа“. Приоритет са местата в най-тежко състояние. Това заяви днес пред БНР заместник-кметът по строителството и благоустрояването инж. Пламен Китипов. По думите му, подобряването на градската среда е един от основните приоритети на кмета Благомир Коцев, а уличната рехабилитация е много важен елемент от този пъзел. 

Кампанията за запълване на образувалите се дупки по пътната настилка започна по спешност в понеделник, както нареди кметът Коцев. Това е ежегоден процес, за който са осигурени средства, направени са възлагания и е изготвен график на дейностите, посочи Китипов. Той поясни, че заявките за неотложните ремонти са изготвени и подадени още в началото на годината от всеки район, но миналата седмица Община Варна, съвместно с районните администрации и фирмите-изпълнители е извършила допълнителни огледи за изясняване на точните критерии за работа. 

Предвидени са ремонти на транспортната инфраструктура във всички варненски райони, като в р-н “Младост” и р-н “Приморски” вече се работи, посочи заместник-кметът. Според графиците, подадени от фирмите–изпълнители, тази седмица започва работа по 200 кв. м от следните улици и булеварди: „Ген. Колев“, „Чаталджа“, „Мир“, „Царевец“, „Любен Каравелов“ в район „Приморски“, локалното платно на бул. „Сливница“, ул. „Вярност“ и ул. „Тихомир“, ул. „Тролейна“ и ул. „Младежка“ в район „Младост“.  

Инж. Китипов допълни, че рехабилитацията в останалите райони ще започне по план на 30 май (четвъртък) и ще продължи максимум месец, като нагласата е да се действа възможно най-бързо, в зависимост от метеорологичната обстановка. Ремонтни дейности няма да се извършват през почивните дни. 

От инженерна гледна точка асфалтирането е нецелесъобразно в дъждовно време. Това налага определени темпове на работа, обясни Китипов. Ако времето позволява, ремонтите се случват бързо, за няколко часа в рамките на деня, без драстични затруднения на автомобилния трафик, добави той.

Според него неудобство за шофьорите се създава единствено в дъждовните дни, когато се работи само по маркиране и фрезоване на настилката. Той увери обаче, че фирмите-изпълнители обработват ръбовете на отворените места по начин, който не представлява опасност за автомобилите. 

В зависимост от приходите в бюджета, се надяваме да осигурим и допълнително финансиране за неотложни ремонти в града, заяви заместник-кметът Китипов. По думите му, са предвидени средства за рехабилитация на уличната мрежа и през есенния сезон, както и за извънредни ситуации. 

Ремонтът на Аспаруховия мост също е сред основните приоритети в работата на екипа на Общината. Там ремонтните дейности ще приключат следващата седмица. 

Рехабилитацията на бул. „Атанас Москов“ и ул. „Девня“ се очаква да завърши до края на месец юни. Благоприятното и за двата обекта е, че имат по две просторни платна в посока, по които може да се организира двупосочно движение, без необходимост от обходни маршрути, подчерта инж. Китипов. Големите подземни проводи и осветлението и на двата обекта са изпълнени, остава полагане настилки на износващите слоеве и дообработка на бордюри, поясни заместник-кметът. 

За района на СО „Траката“ той коментира, че е предвидена мащабна рехабилитация на уличната мрежа, с цялостно възстановяване на пътната настилка на ул. „28-ма“ и се обсъждат възможности за асфалтирането на по-голяма площ на улиците „13-та“ и „14-та“, но след приключване на планираните ремонти на ВиК.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни от 18:00 до 23:00 часа

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от […]