Каузата “Варна – град на знанието” събра кмет, министър и университети

MadeInVarna
Каузата “Варна – град на знанието” събра кмет, министър и университети

Каузата “Варна – град на знанието” събра на работна среща министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, кмета Иван Портних и представители на университетите във Варна. Събитието бе организирано по предложение на министър Стойчева, а в него се включиха ректори и зам.-ректори от шестте висши учебни заведения в морския град – Икономическия университет, МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, ВВМУ “Никола Вапцаров”, ВСУ “Черноризец Храбър”, Техническия университет, Висшето училище по мениджмънт. Това е първата работна среща на новия министър с представители на академичната общност. По време на разговорите бяха обсъдени политиките в областта на науката и иновациите.

“Прекрасно е, че има енергия за надграждане на основата, която положихме с инициативата “Варна – град на знанието”, която обединява наука и образование”, каза кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че в лицето на Община Варна, университетите имат пълна подкрепа и партньорство.

Варна може да обедини пилотно усилията на научната и образователна общност в региона за създаване на иновационен потенциал и капацитет, заяви министър  Стойчева. Тя призова ректорите да работят, така че да превърнат Варна в зона на знанието и иновациите и подчерта силния потенциал на града. Именно образованието и науката са заложени в развитието на морската ни столица. Варна може да бъде добър пример и да създаде възможности за привличане на инвеститори от други държави, които поставят научната и развойна дейност в основата на следващото ниво иновации“, подчерта Стойчева.
Във фокуса на срещата беше и новият Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации, където водеща институция е Министерството на образованието и науката (МОН). Министърът заяви, че ще предложи да се удължи срокът за Министерството на иновациите и растежа (МИР) за коментари, за да може да се прецизират някои текстове.

Министърът очерта и възможностите по двете европрограми – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) и „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ), по които също ще бъдат отворени възможности за разработване и внедряване на иновации.

От страна на ректорите във Варна беше заявено желание за по-тясно сътрудничество с института ИНСАИТ – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, както и обща среща в широк формат между МИР и МОН, за което Стойчева пое ангажимент да се състои възможно най-скоро.

Всички участници бяха категорични, че Варна може да обедини пилотно усилията на научната и образователна общност в региона за привличане на иновации, включително за новата индустриална зона.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна отбелязва Международния ден на Олимпизма с традиционното бягане

Варна ще отбележи Международния ден на Олимпизма – 23 юни, с традиционното бягане, организирано от Спортното училище „Георги Бенковски“, със съдействието на дирекция „Спорт“ към Община Варна.  Символичният олимпийски флаг ще бъде носен от ученици на спортно училище, които във времето от 9.45 ч. до 10 ч. ще преминат по […]