Кметът Иван Портних участва в Международна среща на върха на градовете и регионите в Киев

MadeInVarna
Кметът Иван Портних участва в Международна среща на върха на градовете и регионите в Киев

По покана на посолството на Украйна в България кметът на Варна Иван Портних участва онлайн в Международната среща на върха на градовете и регионите в Киев под надслов „Партньорство за победа“.

Форумът се проведе в периода 19-20 април по инициатива на Конгреса на местните и регионалните власти при Президентството на Украйна. В него се включиха президентът Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В срещата онлайн и на място участваха над 500 ръководители на общини и региони от различни държави-партньори на Украйна, представители на Комитета на регионите на ЕС, Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, Националната асоциация на общините в Дания. България бе представена от морските общини Варна и Бургас.

Президентът Зеленски благодари на всички, които са дали и продължават да дават своя принос за победата на Украйна и гарантирането на общоевропейския мир, а Столтенберг отбеляза, че бъдещето на Украйна е в НАТО и покани президента на Украйна да се включи в срещата на НАТО през юли във Вилнюс.

По време на разговорите бяха обсъдени теми за реинтеграцията на украинските територии, преодоляването на хуманитарните предизвикателства и възстановяването на нормалния живот на жителите на пострадалите населени места.  В различните дискусионни панели бяха проведени дискусии за иновативно развитие, възстановяване на инфраструктурата и енергетиката на страната, подновяване на бомбоубежища, болници, предоставянето на базови услуги на местно ниво.

Европейските лидери, представителите на частния бизнес и международни инвеститори декларираха своята готовност да съдействат с хуманитарна помощ, технични решения, експертно консултиране и финансова подкрепа за възстановяване на деокупираните територии според европейските стандарти и норми, и в съответствие с целите за устойчиво развитие.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Главният архитект е отстранен от длъжност

На 19.04.2023 г. кметът на Варна поиска от главния архитект на общината да депозира оставката си до края на деня. Тъй като оставката не бе подадена в указания срок, е образувано дисциплинарно производство и Виктор Бузев е отстранен от длъжност. Оставката на главния архитект беше поискана заради опити за незаконосъобразни […]