Кметът връчи знамето на Варна на експедицията за Антарктида

MadeInVarna
Кметът връчи знамето на Варна на експедицията за Антарктида

Кметът Иван Портних връчи знамето на Варна на ръководителя на 31-та българска експедиция за Антарктида проф. Христо Пимпирев и на капитана на научно-изследователския кораб “Св. Св. Кирил и Методий” кап. II ранг Николай Данаилов, в присъствието на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ “Никола Вапцаров”.

“Чест и гордост е за Варна да бъде пристанът, от който ще отпътува българският кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ за Антарктида!  Затова от мое име и от името на гражданите на морската столица, моля да приемете флагът на нашия град, чрез който Варна ще стъпи на Ледения континент! Леко и безаварийно плаване на всички! Поздравления за екипа на Българския антарктически институт, на ВВМУ, на целия екипаж, на всички дарители, които направиха възможна тази експедиция”, заяви кметът. Той допълни, че общината е осигурила нов велоергометър и дъмпели за тренировки на екипажа по време на дългото пътуване. „Св.Св. Кирил и Методий“ ще отплава от Варна на 27-ми декември. “Това е историческо събитие за страната ни, която се утвърждава като морска нация. Тръгваме на Стефановден, така че има кой да ни закриля. За първи път изследователски български кораб ще излезе през Средиземно море, ще прекоси Атлантика, ще мине през пролива Дрейк”, обясни проф. Пимпирев. 

Капитан II ранг Николай Данаилов заяви, че екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище във Варна. Очаква се плаването да продължи 4 месеца. 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Представителният духов оркестър на ВМС изнася концерт тази вечер

Празничен коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще се проведе днес, 21 декември, (сряда), от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Под диригентството на капитан III ранг Мирослав Трифонов ще бъде представена празнична програма, в която са включени произведения на класически […]