Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно

MadeInVarna
Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно

„Най-добрата оценка на страната в момента дават фактите. Ние сме на последно място по справяне с корупцията за 2020 г. според “Трансперънси интернешънъл”, на първо място по социално неравенство, на първо място по процент от населението, което живее с материални лишения, включително 1 586 000 български граждани на прага на бедността“, лаконичният анализ направи лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР-Пловдив.
В ефира на БНР-Пловдив Нинова даде и други конкретни факти, според които едва 53% от учениците на 15-годишна възраст са функционално грамотни, а в здравеопазването сме на първо място по доплащане от джоба на всеки.
„Това са обективни факти, които показват състоянието на страната – те са изключително тревожни. Наследството на Борисов е тежко, но ние като общество имаме сили да го преодолеем, да възстановим страната и качеството на живот“, изрази тревога лидерът на БСП като същевременно посочи готовността на социалистите за прекратяване на този модел с програма и реформи.
„Промени трябват във всяка сфера, но ако трябва да съм точна – трябва да се промени моделът на управление“, подчерта Нинова и уточни: „Съществуват две паралелни държави – едната е институционалната, която взима легитимните решения, а другата е скритата и задкулисната, която реално управлява.“
Лидерът на българските социалисти посочи последователността и неотстъпчивостта в поведението на БСП: „Ние доказахме в изминалите четири години, че можем да се справим с подобни въпроси“. Тя припомни за отказа й в началото на мандата да бъде председател на Народното събрание и да участва в скрити договорки.
„През тези четири години останахме категорична и ясна опозиция и изградихме алтернатива като показахме множество алтернативни закони“, добави още тя.
Нинова разясни в радио ефира и за борбата й със задкулисието вътре в партията, като откровено сподели: „Много тежка реформа в партията, говоря принципно, не само за случая с Георги Гергов.“ За пример тя даде БСП като единствената партия, която по европейски начин направи пряк избор на председател. “Това е сила да дадеш властта на хората те да решават. Близо 80% от членовете на партията гласуваха и подкрепиха линията на политика, която представлявам последните четири години“, припомни лидерът на БСП.
„Най-важните акценти от програмата за управление на БСП са доходите, здравеопазването, образованието и развитието на икономиката“, категорична бе Корнелия Нинова по отношение на платформата на БСП за парламентарните избори на 4 април.
„Ние сме една от първите държави по неравенство и това е тенденция. В  тази криза хората с ниски доходи изпитват големи проблеми и теглят последните си спестявания. Това неравенство може да бъде компенсирано чрез политики. Затова една от нашите цели е семейното подоходно облагане“, конкретизира Нинова.
За другата група най-засегнати – пенсионерите, Нинова посочи, че от БСП са предложили преизчисляване на всички пенсии.
По отношение на здравеопазването председателят на БСП отново изтъкна,че социалистите искат качествено да се промени модела и начина на финансиране и на функциониране на здравната система. „Болниците да не са търговски дружества, регионализация на здравеопазването, ДДС на лекарствата да е 9%, и да гарантираме достойно заплащане на медицинския труд, чрез държавна политика с наредба, която да дава базова заплата и след това всяка болница да доизгражда.“
В системата на образованието промените трябва да се осъществят чрез обвързване на образованието с икономиката, по думите на Нинов, която поясни, че това включва преглед на съдържанието на учебниците, защото е прекалено сложно и има подменени исторически факти, както и един учебник да е за един клас в цялата страна.
Като водач на листата с кандидатите за депутати в Пловдив, Корнелия Нинова заяви: „Избрах този район, защото смятам, че там, където е трудно, там трябва да е лидерът. С добрия резултат, който искаме да покажем, искаме да променим ситуацията в Пловдив. Като цел сме си поставили и в Пловдив, и в страната, да сме първа политическа сила.
На въпроса как ще постъпи при евентуално възникване на напрежение заради листите в Пловдив, Корнелия Нинова отговори: „Когато има противоречия на върха е най-честно да дадеш решението в ръцете на членовете на партията. Не съжалявам, че изключих Гергов точно преди парламентарните избори и не смятам, че обърквам амбициите на партията“, категорична бе тя. По думите й това е знак, че има, и ще има еднакви правила за всички, и те ще се спазват.
“Не може да има коалиция с ГЕРБ – това е принципно решение“, категорично завърши лидерът на БСП.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Вицепремиерът Марияна Николова пред bTV: Ще сме безкомпромисни за спазване на законността и безопасността на изборите

Взели сме необходимите мерки и ще бъдем безкомпромисни за спазване законността и безопасността при провеждането на парламентарните избори на 4 април. Най-важно е да се защити здравето на избирателите и на членовете на избирателните комисии, както и да направим така, че вотът да е честен и гражданите свободно и без […]