Lidl: Вековният чинар във Варна се намира извън имота ни, по никакъв начин няма да бъде засегнат

MadeInVarna
Lidl: Вековният чинар във Варна се намира извън имота ни, по никакъв начин няма да бъде засегнат

Най-старото дърво във Варна не попада в имота на новостроящия се хипермаркетна Lidl в квартал “Аспарухово”, коментираха за Moreto.net от управата на Lidl по повод гражданското притеснение, че растението ще бъде отсечено.

Въпреки това от Lidl уверяват, че в подобни ситуации от компанията винаги подхождат отговорно, с необходимата грижа и мисъл, независимо дали става дума за биоразнообразие, историческо наследство или интересите на местните общности.

В конкретния случай подчертават, че ценният чинар е извън пределите на техния парцел и по никакъв начин строежът на новия им обект няма да го застраши.

Дървесния дълголетник се намира на територията на “Галатекс” АД. За Moreto.net изпълнителният директор на дружеството Станислав Василев коментира, че няма опасност за най-старото дърво във Варна.

“За над 15-те години, откакто съм изпълнителен директор не сме спирали да стопанисваме с грижа вековното дърво. Постоянно се обезпаразитява, коментира Василев и добавя, че дървото миналата година е било нападнато от червей и паразити, но фирмата, която се грижи за него не е спирала работа.”

По думите му има и поставено видеонаблюдение, за да има по-голяма сигурност, а състоянието на дървото редовно е проверявано от РИОСВ и от служители на районното кметство. Изпълнителният директор на “Галатекс” коментира, че няма жилищен проект в тази част, а отстоянието на строежа на супермаркета е отдалечено и опасението за евентуални проблеми не е основателно.

Moreto.net е отправило и запитване към РИОСВ-Варна за извършените проверки на дървото през изминалата година, за което очакваме допълнително информация.

Най – старото дърво на територията на Варна е чинар от вида Platanus occidentalis. Той е с височина над 18 метра и обиколка на ствола около 7,7 метра. Предполага се, че е посаден преди 1050 години. Екземплярът е обявен за защитен през 1969 година. Дървесният дълголетник се намира на територията на бившата текстилна фабрика „Галатекс“ в квартал „Аспарухово“ в непосредствена близост до парк Аспарухов вал. /moreto.net


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Фенове и рекламодатели събраха 10 000 лв. за ден., за да го има Спартак и напролет

Вчера се разбира, че ФК “Спартак” все още не е платил нужните такси към БФС за картотекиране на нови футболисти и други належащи разходи, а крайният срок е днес, иначе “соколите” няма да получат разрешение за започване на втория полусезон. От 9 часа днес предани фенове на спартаклии събираха пари […]