Лятно училище на Фондация „Конрад Аденауер“ се провежда във Варна

MadeInVarna
Лятно училище на Фондация „Конрад Аденауер“ се провежда във Варна

Лятно училище на Фондация „Конрад Аденауер“ се провежда във Варна, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието, в което участват стипендианти на организацията, е на тема “Геополитически и дипломатически предизвикателства в Черноморския регион и въздействието на руската офанзива в Украйна”. Срещата бе открита от кмета на Варна Иван Портних и Норберт Бекман-Диркес, ръководител на Фондацията.  

„Радвам се да Ви посрещна във Варна! Благодаря на организаторите, че избраха нашия град за провеждането на това събитие. В дните на предизвикателства, в които живеем, е изключително важно фондация като „Конрад Аденауер“ да има силно присъствие във всеки район на Европа, със своите инициативи за развитие на гражданското общество, за подкрепа на демокрацията и младите хора, за утвърждаване на европейските ценности и солидарност. Като източна черноморска точка на ЕС и на България, Варна трябва да бъде част от тези събития и срещи“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че преди дни в града бе представена изложба, посветена на войната в Украйна през очите на младежта, организирана от Посолството на Украйна с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ и със съдействието на общината. „Варна е съпричастна към трагедията на украинския народ от началото на войната до днес – с активната си подкрепа за хилядите бежанци, които избраха нашия град за свой пристан. И в момента ние работим много активно с Върховния комисариат на бежанците, с УНИЦЕФ и с други неправителствени организации в подкрепа на тези хора“, коментира кметът. Той допълни, че очаква партньорството между Община Варна и Фондацията да продължи с нови проекти.

Норберт Бекман-Диркес благодари на кмета Иван Портних за „топлото посрещане в чудесния град Варна“. Той обясни, че в срещата участват студенти от различни специалности – медицина, политика, право, инженерни науки. Според него темата за войната в Украйна е важна, но са важни също така и темите за живота след войната и как днес се живее в Украйна и в Европа. 

„Ние не говорим само за границите на Европейския съюз, ние говорим за Европа, защото споделяме едни и същи ценности, имаме богата история  и култура, нашият общ интерес е да защитим свободата и демокрацията“, заяви Норберт Бекман-Диркес.

Водещ на лятното училище бе Петър Стоилов, който представи гостите и лекторите в семинара – Надежда Неински, министър на външните работи на България (1997-2001г), Йордан Стоичков, началник отдел „Обучения, научни изследвания и проектни дейности“ на Дипломатическия институт на Република България“, Илиян Василев, посланик на България в Русия (2000 – 2006), Недялко Неделчев, почетен консул на Германия и Франция във Варна, Атанас Стоилов кмет на Аксаково и председател на Асоциацията на Българските черноморски общини, представители на „Украински дом“, гости от Германия, Румъния, Италия, Латвия. 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Търсят възможност за въздушна линия Варна - Словения

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Република Словения в Република България Н. Пр. Наташа Бергел. По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областите на транспортната свързаност, туризма, образованието. Кметът запозна своите гости с платформите “Варна – град на знанието” и  “Варна – туристическа […]