Министър Ангелов: Водим преговори за осигуряване на допълнителни количества информационна РНК ваксина

MadeInVarna
Министър Ангелов: Водим преговори за осигуряване на допълнителни количества информационна РНК ваксина

„Водим преговори за осигуряване на допълнителни количества ваксина от типа информационна РНК, с оглед сигналите за евентуално намаляване на количествата от аденовирусната ваксина, които очакваме. Удовлетворени сме от постигнатото в устните преговори, но повече ще съобщим, когато договореното стане факт.“ Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.
Той обясни, че в кратката характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19 е отбелязано, че тя не е забранена за приложение при лица на и над 55 г. Проф. Ангелов поясни още, че няма достатъчно данни от проведени клинични проучвания в тази възрастова група. Допълни и за предстоящо приключване на няколко клинични проучвания, провеждани в САЩ. Очакванията са след тях кратката характеристика на лекарствения продукт да бъде актуализирана. „На този етап няма основания да забраняваме или да не прилагаме оксфордската ваксина във възрастовата група на и над 55 г. Ще излезем със становище преди да стартираме имунизацията с нея. В момента текат експертни обсъждания, защото искаме да вземем информирано решение“, посочи проф. Ангелов.
Доставени у нас са общо 94 920 дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От тях приложени са 50 124 дози, като с две дози са обхванати 16 433 лица. „Разполагаме с около 33 хил. дози, като 21 150 от тях са получените в последните дни количества, чиято дистрибуция в страната вече започна. Пристигането на дози от третата одобрена ваксина ще ни даде възможност още този месец, паралелно с втора фаза, да започнем имунизирането на включените в третата фаза на Националния ваксинационен план граждани“, заяви доц. Кунчев.
Изследвани с антигенни тестове за COVID-19 са 22 251 учители. От тях положителен резултат е доказан при 45 души. 6291 са тестовете при непедагогическия персонал, като положителни са 16 души. Министър Ангелов съобщи още, че министерствата на здравеопазването и на образованието и науката обсъждат предстоящо проучване на нагласите на родителите за изследване на ученици с антигенни тестове. „Целта е да гарантираме по-голяма сигурност в училищата, за да продължи присъственото обучение и учениците да постигат по-добри образователни резултати“, аргументира се здравният министър.
14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 хил. души население, което ни нарежда на 26-то място в Европейския съюз и на 6-то място на Балканите. Смъртността е 9,9 на 100 хил. души население. По този показател се нареждаме на 13-то място в ЕС. В т.нар. „червена зона“, със заболяемост над 120 на 100 хил. души население, вече са осем области в страната – Кюстендил, Бургас, Враца, Пазарджик, Плевен, Сливен, София-град и Хасково. Най-висока заболяемост е регистрирана в Област Кюстендил – 245 на 100 хил., а най-ниска – в Област Търговище – 31,6 на 100 хил. души население. Държавите в Европа с най-ниски нива на разпространение на инфекцията са: България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия.
В отговор на журналистически въпрос за въведените противоепидемични мерки, засягащи различните сектори, здравният министър посочи: „В тези дни границата между справедливо и несправедливо много се размива. Искам да знаете, че ние се опитваме да минимализираме щетите и да намалим цената, която плащат българските граждани. Със сигурност ресторантите са най-потърпевши от цялата ситуация. В този бранш са 400 хил. български граждани, но не страдат в момента само 400 хил. български граждани. Страдат 7 млн. души. Страдаме всички ние. Мерките, които предприемаме, са здравни. Те имат за цел да опазят живота и здравето на хората.“
Според министър Ангелов текущите данни за разпространението на коронавирусната инфекция ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, но не и лекомислие.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Какво време ни очаква днес във Варна?

Днес ще има променлива облачност. Северозападния вятър ще отслабне и постепенно през североизток в следобедните часове ще се преориентира от югоизток. Максимални температури между 9° и 14°, за Варна около 11°. Вълнението на морето 1 – 2 бала. Температура на морската вода 7° – 9°.