Министър Димитров: Благодарение на взетите мерки язовирите са с 65% по-пълни от миналата година

MadeInVarna
Министър Димитров: Благодарение на взетите мерки язовирите са с 65% по-пълни от миналата година

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от МОСВ са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година благодарение на доброто управление и предприетите мерки за минимизирането на разходите и намаляването на загубите. Това се посочва в доклад на министъра на околната среда и водите Емил Димитров до Министерски съвет. Данните са обобщени на проведено заседание на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Същевременно се отчита, че валежите тази година са с 12% повече спрямо миналогодишните.
Според министър Димитров сега основната задача пред МОСВ е да се държат под контрол нивата на язовирите, така че да не прелеят през периода на снеготопенето. За целта нивата се наблюдават непрекъснато и където е необходимо се освобождават количества.
Днес министър Димитров посети на място язовирите „Асеновец“, „Жребчево“ и „Копринка“ в рамките на ежемесечната си обиколка на водните обекти и срещи с водоснабдителните дружества. В Сливен той посочи, че добрата координация между Министерството на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, както и благоприятните климатични условия тази зима, осигуряват спокойствие, че ще има достатъчно вода както за питейни нужди, така и за поливане на земеделската продукция. “Дружествата на “Напоителни системи” се управляват добре и мога да успокоя хората, че няма опасност от водна криза в страната. Има достатъчно вода в язовирите. Те са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане”, каза още Емил Димитров.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Видео: Автосервиз горя във "Владиславово"

Автосервиз до блок 21 горя в ж.к. “Вл. Варненчик”, научи madeinvarna.com. Два екипа на „Пожарна безопасност“ и линейка са пристигнали на мястото. Пожарът е потушен успешно. “Имаше само един човек в сервиза, бързо успя да излезе. Няма жертви!”, коментира очевидка.