Министър Димитров: В следващите 2 години ще има вода за цялото Черноморие

MadeInVarna
Министър Димитров: В следващите 2 години ще има вода за цялото Черноморие

В следващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото Черноморие. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Бургас след като вчера беше направена проверка на готовността на язовирните съоръжения за провеждане на висока вълна, а днес при пълен язовир бяха изпробвани облекчителните съоръжения, главен изпускател и преливник на яз. „Камчия“. „Всичко е изправно и функционира правилно, язовир „Камчия“ е пълен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир „Георги Трайков“ (яз. „Цонево“), увери министърът. Той посочи, че с водата от яз. „Камчия“ ще се увеличи обемът на язовир „Георги Трайков“, за да може тя да използва за цялата промишленост на Девня.
Министър Димитров направи обход и на реките в района, за да провери проводимостта на коритата и готовността на речните легла да поемат очаквания приток. „Имаме в планините много сняг, той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. Много от тях не са почистени, било поради липса на средства, било поради немарливост“, каза Емил Димитров. Инспектирана беше и деривация „Китка“, която разделя водата за Бургас и Варна.
С изпълнителния директор на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев министър Емил Димитров посети и язовирите „Ахелой“ и „Порой“, за да проверят ремонта на водовземните кули. На яз. „Порой“ се извършва много голям ремонт на стената, която беше компрометирана в годините. „Искаме с години напред гражданите на Бургас да имат добър резервоар, в който общо от двата язовира да имат необходимото количество вода, което употребява град Бургас за една година освен от яз. „Камчия“, извън яз. „Ясна поляна“. „Да имате възможност от няколко язовира да използвате вода и да я резервирате за много дълъг период, защото до този момент Бургас нямаше такива резервоари, освен тези над града, които са  съвсем малки“, обясни Димитров.  Според него всичко върви по графиците, които са дадени. „Когато нямаше вода, бяхме притеснени, че ще има вода само до юли-август и искахме да използваме тези два язовира, за да има вода до края на годината. В момента имаме вода повече отколкото трябва, яз. „Камчия“ е пълен и прелива. Сега ще дадем възможност на строителите спокойно да свършват ремонта, да спадне малко язовирът, за да може да се почисти цялата стена и да се ремонтира както искат проектантите и инженерите“, каза още министърът.
Той заяви, че не искал да се използва въпросът с язовирите за политически цели по никакъв начин. Министър Димитров припомни, че не участва в изборите, не е в листи, защото е поел ангажимент се грижи за язовирите. „Още поне месец ще трябва да внимаваме, защото имаме в планините много сняг и той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. И в следващите 30 дни ще трябва да изпълня ангажимента, който съм поел към премиера, и затова не участвах в изборите“, заяви министърът. Той посочи, че язовирите са с 65% са по-пълни от преди. „Разбира се природата беше изключително благосклонна, най-вече към Черноморието, но и ние взехме мерки, като намалихме всички загуби и спряхме няколко ВЕЦ-а.“, категоричен беше Емил Димитров.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варненският зоопарк организира конкурс за рисунка

Варненският зоопарк организира конкурс за рисунка на черни лебеди. Ето какво съобщават от зоопарка: “Здравейте приятели на животните! Наближава рожденият ден на лебедите Антонио и Вероника! За своя празник, те бяха преместени в едно от откритите езера на зоопарка и вече игриво обикалят просторното си местообитание. По случай рождения ден […]