Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Италианската република Джузепина Дзара

MadeInVarna
Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Италианската република Джузепина Дзара

27.05.2021
Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Италианската република Джузепина Дзара. В хода на разговора бяха изтъкнати отличните двустранни отношения с Италия, която е важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО.

Премиерът Янев отбеляза готовността на страната ни за продължаване на активния политически диалог на всички нива и за взаимодействие по въпросите от общ интерес. Бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество, на двустранните връзки в енергийния сектор, както и на потенциала за реализиране на взаимоизгодни проекти, особено по отношение на изграждането на релевантна железопътна инфраструктура.

По време на разговора акцент бе поставен върху перспективите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към Европейския съюз. В контекста на предизвикателствата, касаещи Република Северна Македония, посланикът на Италианската република Джузепина Дзара обърна внимание на подходящия тайминг за преодоляване на противоречията между България и РСМ от гледна точка на текущия европейски дневен ред.

От своя страна министър-председателят Стефан Янев препотвърди българската позиция и подчерта, че страната ни няма да направи компромиси със своя национален интерес и че фокусът на усилията следва да бъде насочен към търсене на решение, което да бъде приемливо и за двете страни. Премиерът Янев подчерта, че присъединяването на РСМ към ЕС, при условие че са налице нерешени въпроси в двустранните отношение с България, не може да се разглежда като разумен подход.
В рамките на срещата бяха обсъдени и допълнителни въпроси и актуални теми от дневния ред на ЕС и НАТО.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Председателят на Фондация „Българска памет“ посети Морско училище

Председателят на Фондация „Българска памет“ – д-р Милен Врабевски, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Той се срещна с началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Целта на визитата бе обсъждане на съвместни дейности между Фондацията и флотската Алма матер. Флотилен адмирал Медникаров и д-р Врабевски се договориха […]