Министерството на туризма направи четвърто плащане в размер на над 5, 115 млн. лв. на туроператори и туристически агенти от държавната субсидия, отпусната за сектора

MadeInVarna
Министерството на туризма направи четвърто плащане в размер на над 5, 115 млн. лв. на туроператори и туристически агенти от държавната субсидия, отпусната за сектора

Министерството на туризма направи четвърто плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 01.03 – 31.12.2020 г. Изплатени са безвъзмездни средства на още 77 дружества, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на  5 115 092, 95 лв.
Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 760,00 лв., а най-голямата достига над 1,085 млн. лв.
До момента общо финансираните предприятия са 473, а предоставените им средства –  29 117 386, 72 лв.
Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.
Размерът на  еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като помощта е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Тя трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.
На 22 март 2021 г. изтече крайният срок, в който могат да бъдат подавани документи за кандидатстване за държавна помощ от 51 млн. лв. Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министър Сачева: Над 1,6 млн. души в България трябва да преминат курсове за развитие на дигиталните умения

Над 1,6 млн. души в България трябва да преминат курсове за придобиване и надграждане на дигитални умения. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на Информационния ден за представянето на процедурата „Развитие на дигиталните умения”. Изпълнението на проектите по тази процедура е само един от […]