Мутафчийски: Има тенденция на нарастване на случаите на COVID-19

MadeInVarna
Мутафчийски: Има тенденция на нарастване на случаите на COVID-19

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост. Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме голям натиск върху лечебните заведения”. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Това давало възможност здравните власти да продължат „уверено” по плана, който следват, с анализирането на даннните за епидемията през 14 дни и разхлабването на мерките, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%. В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139. Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той.

Директорът на ВМА добави, че при смъртноста кривата е колебаеща се. При нея има намаление с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи – колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски.

Заетостта на леглата в болниците е около 40%.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Премиерът Борисов: С ускоряването на темпа на ваксинацията ще се намалят последиците от пандемията и предприятията ще започнат на функционират в нормалния си ритъм

18.02.2021 „С 5 милиона лева сме подкрепили този завод, произвеждащ хидравлика. Затова нито един работник не е освободен, даже веднага могат да назначат още 150 души. Ето това сме направили с антикризисните мерки, за които са дадени вече няколко милиарда. Те влязоха в подобни компании, запазвайки работните места, а и […]