Нанков: След три години от София до Варна ще се пътува по магистрала

MadeInVarna
Нанков: След три години от София до Варна ще се пътува по магистрала

„През 2024 година българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен европейски, с високо качество аутобан от София до Варна“, каза по БНТ днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С добри темпове върви 52-километровата отсечка от АМ „Хемус“ до разклона за Ловеч и Плевен. Същевременно започнаха подготвителните дейности по изграждане на 84-километровото трасе до Велико Търново. Строят се инженерни пътища, премахва се хумусният слой от имотите, които ще бъдат засегнати и др.

Хубава новина за Северна България, е че възложихме и строителството на магистралата от Русе до Велико Търново, която ще се изгражда с европейски средства на три лот-а. Строи се и основната пътна връзка на Северозападна България – Видин-Ботевград. Отчита се бърз напредък по трасето Ботевград – Мездра, като за улеснение на трафика предсрочно е пуснато трасе на биндер, добави Нанков.

От утре започва ремонт на 16,5 километра от проблемния участък на АМ „Тракия“ между пътната връзка с АМ “Марица” и „Чирпан – Изток“. Очаква се да завърши до Великден, за да не се пречи на трафика за празника и на туристическия поток през летния сезон. Това е един от обектите, строен и пуснат в експлоатация от правителството на Сергей Станишев, които ремонтираме ние, посочи Нанков. Той даде пример и с друг проблемен участък, строен от предишни правителства – АМ „Струма“ (бившата АМ „Люлин“), където снощи се свлече скална маса. „Това е най-скъпата магистрала, строена в България от 2007 г., а се срутва. Две години укрепвахме участък преди София, вчера имаме ново срутване“, каза Нанков.

Предстои завършването на тунел „Витиня“ на АМ “Хемус”. Там се чака само осветлението от германска фирма, която е имала проблеми с доставката през месец декември. За магистрала „Струма“ зам.-министър Нанков информира, че е останал само най-тежкият участък –през Кресненското дефиле. Има избрани изпълнителни, но ще се изчака окончателното произнасяне на ЕК за взетите екологични мерки. Очаква се до края на годината да финализира изграждането на тунел „Железница“ и мостовите съоръжения преди и след него. До края на годината ще приключи и най-тежкият участък от магистрала „Европа“ – от Калотина до Драгоман. Последният 16-километров участък от Сливница до София ще се изгражда със средства от ЕС.

Над 2200 са регистрираните понастоящем свлачища в страната, от които 990 са активните. За миналата година са се активизирали наново 40 стари свлачища, а 6 са новорегистрираните. Само в рамките на този месец има над 50 новообразувани, а причините са климатичните явления, свързани с високите температурни амплитуди, преовлажняване на почвите и скалните масиви. „Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота”, допълни зам.-министърът.

„Трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само аварийни мероприятия”, обясни Нанков.

На свлачището по пътя за Рилския манастир предстои да се реализира втори етап от укрепителните дейности, който предвижда направата на тунелна завеса с дължина около 97 м и укрепване на земните пластове с 4-метрови анкери.

Държавата се намесва мигновено, работим и превантивно, където можем, но имаме над няколко хиляди проблемни точки с потенциал за срутвания, отделно над 2200 свлачища, които обхващат над 200 000 декара, каза Нанков.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ Уважаеми сънародници, 2020-а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. […]