НАП тръгва след търговците с безплатни обяви

MadeInVarna
НАП тръгва след търговците с безплатни обяви

Предлагаш стоки през обяви в интернет, плащаш данък. От тази година данъчните подхващат и продавачите в сайтовете с обяви. До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет, съобщава NOVA.

Всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните, показват данните на НАП. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти най-често се крият, са спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.

За да се „осветлят” търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Така данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.

В момента близо 3 млн. потребители използват платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи.

През последните месеци обаче данъчните забелязват, че някои от продавачите в такива платформи публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.

„Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи”, обясни – Росен Бъчваров от НАП.

Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.

Така годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. Ето защо ще облагат с данък от 15% доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи. Мярката ще сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Мая Манолова: Никога няма да управляваме с ГЕРБ, ДПС и техните патерици

Протестите от лятото и есента вече са бюлетини, нека гневът от протестите се излее в изборните урни, призова Манолова Битката е на обикновените хора срещу необикновените пари, добави тя Никога няма да управляваме, нито ще участваме в управление с ГЕРБ, ДПС и техните патерици. Те са символът на едноличния задкулисен […]