Нено Димов e обвинен в умишлена безстопанственост, задържат го за 72 часа

MadeInVarna
Нено Димов e обвинен в умишлена безстопанственост, задържат го за 72 часа

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БНТ. Той остава в ареста за 72 часа и ще бъде искано постоянното му задържане.

Димов в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир “Студена” за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено за това, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години.

Така според прокуратурата министърът е нарушил служебните си задължения и в периода от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 година.

„От събраните доказателства, които са над 48 тома, сме направили обосновано предположение за безстопанственост от страна на Нено Димов, който умишлено е осъществил това деяние. За периода от 2018 г. до края на миналата година, Димов надлежно е бил информиран какво е нивото на водата в язовир „Студена“. В посочения период от време, въпреки намаляващия обем на язовира, Димов е продължавал да подава едни и същи количества към промишлените дружества. Обемите са от 280 млн. към „Стомана – Перник“ и около 100 млн. за другото. Министърът не е изпълнил съответните правомощия, които има“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

От началото на 2018 г. управата на язовира са уведомявали ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди – „Стомана Индъстри” и „Топлофикация Перник”.

От прокуратурата обясниха, че се проверяват всички факти.

Източник: bnt.bg


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се провеждат един път месечно в УМБАЛ „Св. Марина“

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се провеждат един път месечно през 2020г. в Клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Специалистите ще преглеждат всеки първи четвъртък от месеца от 14.00 часа след предварително записан час. Записването на часовете ще се осъществява между 15.00 и 16.00 […]