Новият храм на Варна чества своя празник

MadeInVarna
Новият храм на Варна чества своя празник

С литийно шествие и Божествена Света литургия беше отбелязан днес първият храмов празник в новоосветената църква „Свети Прокопий Варненски”.

По време на тържеството Варненският и Великопреславски митрополит Йоан връчи най-високия орден – “Св. апостол Андрей Първозвани”  на кмета Иван Портних – за цялостен принос към епархията. Отличия получиха дарители на храма, членове на църковното настоятелство, представители на фирми, участвали в градежа на новия храмов комплекс.

Началото на строежа бе положено през януари 2009 г. а председател на църковното настоятелство е протойерей Георги Великов. Средствата за изграждането бяха набирани чрез дарения, с помощ от правителството на ГЕРБ и от Община Варна, както и с финансиране от Варненска и Великопреславска митрополия.

Така дванадесет години по-късно храм „Св. Прокопий“, посветен на варненския новомъченик, пострадал през 1810 г., вече е завършен и осветен. В многофункционалната сграда към него има зали за социални и културни дейности, за обучение по катехизис и иконопис, библиотека, социална кухня и лекарски кабинети.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Двама издирвани с европейска заповед за арест са установени и задържани на територията на Варненска област

В резултат на предприети координирани действия между криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“ и на колегите им от ОДМВР-Варна, на 24 юни двамата варненци, обявени за международно издирване във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съда в Белгия, са установени в къща на територията на кв. „Траката“. В […]