Община Варна и АПИ подписват споразумение за възстановяване на пътя Варна – Златни пясъци

MadeInVarna
Община Варна и АПИ подписват споразумение за възстановяване на пътя Варна – Златни пясъци

Стъпка към възстановяване на панорамния път Варна – Златни пясъци, в участъка на свлачището „Трифон Зарезан“, беше направена днес. За целта предстои подписване на споразумение между Община Варна и Агенция “Пътна инфраструктура“. От държавната структура вече са изразили съгласие за сътрудничество с общинската администрация за преодоляване на проблема. Документът бе одобрен днес и на сесия на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на съвета.

Пътят е затворен вече повече от 16 години. Към настоящия момент има изготвен идеен проект за „Възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище „Трифон Зарезан“. Изработени са два варианта – самостоятелно укрепване на пътния участък с пилотна силова конструкция и дълбоко фундирана мостова конструкция. Избраният вариант предвижда изграждането на естакада с дължина около 200 м, в зависимост от резултатите на инженеринговото проучване. Тази естакада ще бъде фундирана на дълбоко залягащи пилоти и щлицови стени, по която ще преминава двулентово пътно платно, велоалея, пешеходна алея и панорамна площадка в централната най-висока част. Поради факта, че свлачището е активно и условията се променят с времето, ще бъдат извършени нови геоложки проучвания, в резултат на които предложеният вариант  може да претърпи корекции. Финансирането на обекта ще е за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура”.
Община Варна се ангажира да предостави на АПИ за безвъзмездно ползване разработените към момента проектни материали. Освен това ще оказва съдействие на всеки етап на съгласувателните процедури и процедурите по изграждане на обекта. При необходимост Общината   ще извърши за своя сметка процедурите, осигуряващи теренното обезпечаване на обекта, включително и отчуждителните такива, както и ще издаде разрешение за строеж.
Агенция „Пътна инфраструктура” ще извърши необходимото за осъществяването на строежа. Държавната структура ще организира дейностите по провеждане на процедурите по избор на  изпълнител, на строителен надзор и др.
С  реализацията на проекта ще бъде възстановен международният път Е-87 от Варна до Констанца. Друг очакван положителен ефект е възстановяването на инфраструктурата в района, обслужваща около 3 000 домакинства, както и гостите и туристите в района. Негативното действие на свлачищните процеси ще бъде елиминирано. Ще бъдат изградени и нови зони за обществен отдих.

Към момента не съществува алтернатива на път I-9 Варна – Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне няма възможност за преминаване на специализирана техника – линейки, пожарна и други, от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите „Ривиера” и „Златни пясъци”, както и за всички живеещи във вилната зона „Ален мак” и „Трифон Зарезан”.

Следваща Новина

Криминалисти от ОДМВР – Варна разкриха депо за наркотици

Трима са задържани в момент на сделка; иззети са различни видове наркотични вещества Специализираната полицейска операция е проведена от служители на ОДМВР – Варна на 12 април под наблюдението на Варненската окръжна прокуратура. В хода на действията, в момент на покупко-продажба на наркотици, са задържани трима души – на 21, […]