Община Варна възстанови бюста на паметника на граф Николай Игнатиев

MadeInVarna
Община Варна възстанови бюста на паметника на граф Николай Игнатиев

Бюстът на паметника на граф Николай Игнатиев беше възстановен на мястото му в Градската градина между Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна. През изминалите 10 дни по възстановяването му работи варненският скулптор Венцислав Марков.

Припомняме, че на 10.01.2024 г. паметникът стана обект на вандалски акт, вследствие на което бюстът беше съборен от постамента. Това е второ посегателство върху паметника за една година.

Община Варна се ангажира със случая веднага след като беше сигнализирано за него. Венцислав Марков е отстранил нанесените щети – вдлъбване на метала и открита по-късно цепнатина. По преценка на експертите в основата на бюста е монтирана допълнителна метална конструкция, което би затруднило евентуални следващи опити за нанасяне на щети върху художествения обект.

Община Варна отново се обръща с призив към гражданите да пазят паметниците на културното наследство и общинска собственост.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Павел Попов: Започваме много инфраструктурни проекти за нова среда за учениците

Функция „Образование“ заема 37 % от общия бюджет на общината с 263 400 000 лева за ново строителство, основни и текущи ремонти, кариерно развитие    В бюджета за спорт сме заложили само реалистични проекти, включваме и клубовете в поддържането на базите, каза заместник-кметът с ресори образование и спорт Павел Попов   Увеличени […]